23948sdkhjf

Tunn gräns mellan robot och människa

Robotar som ser ser ut och beter sig som människor, och inom kort människor med artificiella hjärnor som komplement. Världens ledande mässa inom digital teknikutveckling, Cebit, är en futuristisk upplevelse.
Drönare, VR-lösningar och uppkopplade prylar kan vara såväl nya möjligheter som risker.

– Digitaliseringen håller redan på att transformera företagen och kommer att fortsätta att göra det, konstaterade Oliver Frese, ansvarig för Cebit på Deutsche Messe.

Digitaliseringens möjligheter och utmaningar står i fokus under Cebit 20-24 mars 2017. I januari samlades företrädare från ett 20-tal länder världen runt för att ta del av de senaste spaningarna och få en förhandstitt på det som kommer att visas under den världsledande IT-mässan i Hannover i mars.



– Om några år kanske vi inte kommer att kunna säga vem som är mänsklig och vem som är robot. Vi har redan sett robotar som ser ut som, rör sig och pratar som människor. Inom några år kan vi har en artificiell hjärna implanterad. Vi måste titta över gränser, och tänka på vilka konsekvenser utvecklingen vi står inför kommer att ha för samhället, framhöll Dr Bernhard Rohleder, CEO Bitkom.

Japan partnerland

Artificiell Intelligens kommer att vara ett fokusområde under Cebit 2017, liksom IoT (Internet of Things). För första gången är Japan partnerland till Cebit, varför Takeshi Yagi, Japans ambassadör i Tyskland fanns bland talarna.

– Tyskland är Japans största affärspartner i EU och Japan är den näst största av Tysklands affärspartner i Asien. Jag hoppas att vi tillsammans kan gå i spetsen för den digitala utvecklingen, säger han.

Hitoshi Masuda, Director General of Jetro Berlin, har också höga förväntningar på partnerskapet.

– Kunskap föder kunskap, innovation föder innovation. För länge länge sedan var vi alla jägare, i ett Samhälle 1.0. Nu står vi redo för Samhälle 5.0. Vi vill vara en plattform för den utvecklingen, menade han.



Snowden live

I slutet av mars väntas 200 000 besökare från 80–90 länder till Cebit 2017 i Hannover.

– Den digitala industrin kommer att vara central – det är där vi kommer att se de största förändringarna, säger Oliver Frese.

Ett flertal aktuella talare presenterades, som Ray Kurzweil och Edward Snowden som kommer att liveintervjuas via länk under mässan.

Tysklands premiärminister Angela Merkel väntas till invigningstalet, liksom Japans premiärminister Shinzo Abe.

Text & Foto: Hanna Stenvall

I Packmarknaden nr 2 ute den 24 mars kan ni läsa mer om kollaborativa robotar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068