23948sdkhjf

Kapselkaffe bättre för miljön än bryggkaffe

Att använda kaffekapslar i espressobryggare är mer miljövänligt än att brygga vanligt kaffe i ett melitta filter. Den överraskande slutsatsen har livscykelanalyskonsultbyrån Miljögiraff kommit fram till vid en livscykelanalys.
– Om man ser på kaffe ur ett livscykelperspektiv är det egentligen inte relevant att prata om de olika förpackningarna, det är produktionen som är det viktiga, säger Marcus Wendin, Miljögiraff.

Resultat har man kommit fram till genom att titta på de miljöeffekter produktionen av kaffe ger upphov till. För en kopp kaffe med kapselkaffe krävs endast 3 gram kaffe på grund av att kapsel behåller kaffets arom så bra. För en kopp kaffe med bryggkaffe krävs 8 gram kaffe.

Skillnaden är helt avgörande och själva förpackningens påverkan blir marginell vid en jämförelse. Och då har man ändå inte räkna på alla liter bryggkaffe som slås ut i vasken för att det aldrig blir uppdrucket.

– Folkmyten säger att engångsmaterial och förpackningar, speciellt aluminium, är förkastligt men när man ser på det ur ett livscykelperspektiv så är det i själva verket inte relevant att prata om förpackningarna, det är tillverkningen av kaffet som är det viktiga. Det är viktigt att folk får veta hur det ligger till, inte minst i Sverige där vi dricker väldigt mycket kaffe, säger Marcus Wendin.

Läs hela artikeln på Aktuell Hållbarhet!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062