23948sdkhjf

Eson Pac lägger ner i Norrköping

För en månad sedan kom beskedet att Eson Pac varslar 20-tal anställda vid sin fabrik i Norrköping. Nu är det färdigförhandlat med facket och det slutgiltiga beslutet att stänga fabriken är taget.
Eson Pac köpte 2008 det gamla Norrköpingsföretaget Isbergs Grafiska. Företaget är ett av landets äldsta med en nästan 200-årig era. Isbergs Grafiska grundades redan 1820 och var ursprungligen ett bokbinderi, som senare breddade sig till fler områden. Sedan 1960-talet finns företagets verksamhet på Fabriksgatan i Norrköping där man tillverkar förpackningar till framförallt snabbmatsbranschen.

Fabriken har på sin plats varit dödsdömd en längre tid eftersom den ligger i vägen för Ostlänken, en dubbelspårig järnväg för höghastighetståg förbi Norrköping. Från början var det meningen att Eson Pac skulle ersätta fabriken med en ny i Norrköping, men verkligheten har hunnit ikapp de planerna.

– En av anledningarna till att vi gör detta är att kommunen och Trafikverket ska bygga något annat i området. Vi hade 2020 som en bortre gräns för vår verksamhet, men väljer att göra det här redan nu, säger Fredrik Ståhl, VD i Eson Pac.

Varför det?

– Det har varit tufft i marknaden en längre tid och eftersom det här ändå skulle ske så passade vi på att se över hela vår verksamhet. Då såg vi att vi hade kapacitet i våra andra anläggningar och valde att flytta över, säger Fredrik Ståhl.

Produktionen av snabbmatsförpackningar flyttar till Veddige och produktionen av kartongförpackningar till läkemedelsindustrin, som också varit en del av verksamheten i Norrköping, flyttar till Tåstrup i Danmark. Av totalt 30 anställda i Norrköping jobbar drygt 20 med förpackningstillverkningen.

– De övriga jobbar på koncernnivå och blir kvar i företaget. Men vi har även några från tillverkning som erbjudits att flytta med till Danmark, säger Fredrik Ståhl.

Eson Pac, med huvudkontor i halländska Veddige, har fabriker på flera håll i Sverige, bland annat i Södertälje. Förutom Danmark finns också också en fabrik i Schweiz. Företaget har omkring 500 anställda och omsätter totalt cirka 900 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094