Ett är säkert – monopol blir alltid dyrare

| Av Redaktionen Packmarknaden | Tipsa redaktionen

Så är slaget om producentansvaret och våra avfallsresurser igång igen. Knappt har krutröken lagt sig efter förra årets avfallsutredning som förpassades till bokhyllorna och man trodde för en tid att arbetsro åter skulle skulle gälla för avfallsmarknadens aktörer. Men icke.

Miljöministern Karolina Skog har svängt 180 grader på klacken från att citat ”varit en varm anhängare av producent­ansvaret men anser nu att det krävs nytänkande”. Såväl FTI som Återvinningsindustrierna oroar sig nu i sina svaromål på miljöministerns förslag till sopreform som presenterats i Dagens Nyheter.

På den andra sidan jublar kommunernas avfallsbolag som representeras av Avfall Sverige som nu ser möjligheten att en gång för alla monopolisera alla avfallsresurser och kväsa fri företagsanda på området. Så klart är det producenterna som genom producentansvaret fortfarande ska betala vad det kostar att samla in och återvinna förpackningarna. Men det blir kommunerna, och i de fall de har egna avfallsbolag, vilket många har, som får bestämma vad producenterna ska betala.

I striden om avfallsresurserna skickar kommunerna och Avfall Sverige fram förtrupper i form av kommunala eller rörelsedrivna bostadsbolag som SABO, Riksbyggen och HSB som kräver att, hör och häpna, ”boende inte ska betala dubbelt för insamlingen av förpackningar”. Nu kan man undra vem som inte är boende i detta land? Möjligtvis de hemlösa. Annars gäller väl avgiften för att få sina sopor och producentansvarigt avfall hämtat vid dörren, alla som bor någonstans, även de som bor i villa.

Tanken från MABO (Miljöanpassad Avfallshantering i Boendesektorn) som dessa rikstäckande organisationer har samlat sig bakom är att ”Den avgift alla betalar när man köper en förpackning ska också bekosta insamlingen av förpackningar även vid fastighetsnära insamling.” Det vill säga att de flerbostadshus som vill ha miljörum som de kan sortera förpackningar och övriga sopor i och slippa gå till en central återvinningsstation, inte ska behöva betala för detta.

Precis på samma sätt skulle i så fall den som bor i villa inte behöva betala extra för fastighetsnära insamling som på många håll pådyvlas villaägare runt om i landet. I andra delar av landet erbjuds överhuvudtaget inte denna möjlighet och villaägarna får liksom boende i flerbostadshus, som inte valt egna miljörum på gården eller i källaren, snällt ta med sig sina förpackningar och tidningar och lämna på återvinningsstationen när de ska hämta ungarna på dagis, åka och handla eller har något annat ärende att uträtta.

Om MABO:s ide att fastighetsnära insamling helt och hållet ska bekostas av förpackningsavgiften kommer de som av olika skäl inte kan erbjudas denna möjlighet att subventionera alla andra boende som bekvämt kan sortera utanför dörrknuten eller slinka ner i miljörummet i morgontofflorna. Det komiska är att MABO på fullt allvar (eller så ställer de bara upp i den ideologiska kampen) tror att sophämtningsavgifterna kommer att bli lägre om kommunerna återfår monopol på alla restresurser i avfallsströmmen. Ett är säkert det kommer de inte – tvärtom – de kommer att bli dyrare. Det blir det alltid när det inte är fri konkurrens och någon annan som ska betala.

Kommunerna har fortfarande monopol på hämtning av hushållsavfall, d v s det som vi i dagligt tal kallar restavfall och organiskt avfall. Detta monopol, som enkelt skulle kunna avskaffas, har gjort att man på vissa håll i landet, särskilt där kommunerna har ett egenintresse i restavfallet för att te x försörja ett kommunal avfallsvärmeverk, blockerar utvecklingen av källsortering och fastighetsnära insamling. Och skyller dyra sophämtningsavgifter på att producentansvaret inte samordnas med det kommunala avfallsmonopolet på hushållsavfall.

Som i en väl planerad attack på producentansvaret använder man Dagens Nyheter som budbärare. För ingen kan väl tro att det är ett sammanträffande att Dagens Nyheter i dagarna har kört en serie artiklar där man ”avslöjar” fusket med redovisningen av återvunnen plast som företaget SWEREC i Småland anklagas för. En uppdragstagare till FTI som har till uppgift att materialåtervinna 80 % av den insamlade producentansvariga plasten. Företaget avslöjades av FTI självt vid en revision redan 2015 och såväl Packmarknaden som annan branschmedia har återgivit anklagelserna som resulterat i en juridisk och ekonomisk tvist med anspråk på miljonskadestånd. Detta rullar nu Dagens Nyheter upp som ett välplanerat grundskott i syfte att försvaga allmänhetens och politikernas förtroende för producentansvaret – på uppdrag av vem då kan man undra?

Om det är lägre sophämtningsavgift för fastighetsnära insamling och ökad återvinning MABO med flera vill ha så är det inte kommunalt monopol man ska eftersträva, utan krav på kommunerna så de ser till att bygga ut denna service vid upphandling av avfallstjänster eller genom egna avfallsbolag, utan att oskäliga kostnader vältras över på producenterna.


Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Orkla köper producent av frysta grönsaker

Stora Enso säljer arkningsanläggning

Iggesund får högsta hållbarhetsbetyg

Front Pac tar över Gefle Kartong

Toppmöte i Göteborg

Nytt filmsortiment från Schur Flexibles

Nyhetsbrev

Förnybart i fokus på VM i längdskidor

Arkiv

Redesign av svensk ekologisk vodka

Packdesign utökar med ULMA som partner

Finnvacum expanderar i norr och söder

Två materialåtervinningsmål uppfylldes inte 2016

Under 2016 sattes runt 1,3 miljoner ton förpackningar på den svenska marknaden. Sextionio procent materialåtervanns.

Pris för effektivare dekorteknik

Nytt finskt förpackningsmaterial tar storslam

Xeikon och EFI i strategiskt partnerskap

Fler inkjetpressar från Ricoh

Lasermärkbart för medicinska tillämpningar

Åke Rosén fick Hederspris i SKAPA

Nya metalldetektorer möjliggjorde nysatsning

Firar 20 år i delningsekonomin

Schoeller Allibert förstärker

Lanserar nytt sortiment lastpallar

Wellplast i final i Plastovationer

Bättre med mindre för miljön

Microsoft för intelligenta förpackningar

Guld till svensk målarburk

Börjar leverera visionssystem

Coop öppnar obemannade butiker

Trä för lyxiga förpackningar

Axfood gör fortsatta förpackningsändringar

Volati förvärvar T-Emballage

Redo för serialisering

Järnas mjölkförpackningar vann Svenska Designpriset

Eson Pac investerar för ökad kapacitet

EU försenar återvinningen av plast

Förpackningsgillet delade ut stipendie

Dags för FEFCO i Wien

Sänd till en kollega

0.148