23948sdkhjf

Norner drivande i grönt förpackningsprojekt

Norska forskningsinstitutet Norner Research AS leder projektet “Future Pack”, ett nytt stort forskningsprojekt för utveckling av nya färdigheter och teknik för produktion och återvinning av både fossila och biobaserade råvaror för att producera mer hållbara plastförpackningar.
Projektet har fått 25 miljoner norska kronor i utvecklingsstöd av Vetenskapsrådet i BIA-programmet samt företag som deltar.

– Plast är en viktig förpackningsmaterial, men framtidens plastmaterial måste bli mer miljövänliga genom högre procentuell biobaserad och återvunnen plast. Detta kommer att bidra till både lägre CO2-utsläpp, förbättra resursutnyttjande och mindre föroreningar, Siw Fredriksen, projektledare och Senior Adviser på affärsområdet Grønn Teknologi hos Norner.

I projekten ingår en rad forskningsinstitut som Nofima, Pappers och Fibre Institute (PFI), Østfoldforskning och NTNU IKP, vilka alla sitter på nyckelkompetens inom viktiga ämnen i projektet som omvandlingen av biomassa till råmaterial för plast, förpackningar, mat, hållbarhetsanalyser, polymerteknologi, återvinning och bearbetning av plastmaterial.

De industriföretag som deltar i projektet är Bama, BEWI, Elopak, Grønt Punkt, Norgesgruppen, Nortura, ROAF och Tine. Dessutom har projektet en internationell rådgivande styrgrupp bestående av: Ineos, Unilever och Epro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081