23948sdkhjf

Miljoner till forskning om matsvinn

Karlstads universitet har fått tre miljoner kronor i forskningsanslag till att titta närmare på matsvinn och förpackningar.
Forskningsrådet Formas har beviljat ett forskningsanslag på tre miljoner kronor till forskning om förpackningslösningar och matsvinn. Forskningen är tvärvetenskaplig och kommer att ske inom ämnena miljö- och energisystem samt psykologi vid Karlstads universitet.

Projektet består av två studier samt skrivandet av en populärvetenskaplig bok. Den första är en litteraturstudie där orsaker till livsmedelssvinn för olika produkter sammanställs. Utifrån en sammanställning av förpackningsegenskaper bedöms vad som mest påverkar svinnet för respektive produkt.

Den andra studien är en hushållsstudie med syftet att förstärka kunskapen om olika förpackningars roll för matsvinnet. Medlemmarna i hushållen dokumenterar allt sitt livsmedelssvinn genom fotografering. Bilderna analyseras och intervjuer görs i varje hushåll.

– Det handlar mycket om förpackningarnas storlek. Hur kan förpackningarna hjälpa konsumenterna att slänga en mindre mängd mat, säger Fredrik Wikström, docent vid Karlstads universitet.

Källa: Radio P4 Värmland
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062