23948sdkhjf

Här blir det osynliga synligt

Nu ska träfiberns innersta väsen avslöjas. Superröntgen på MAX IV-anläggningen i Lund kan ta skogsindustrins process- och materialutveckling till en helt ny nivå. Ett viktigt steg mot det fossilfria välfärdslandet.
I en unik branschgemensam satsning, kallad ForMAX, ska svensk skogsindustri och akademi samarbeta i den nya nationella synkrotonljusanläggningen MAX IV i Lund. Tekniken fungerar som ett supermikroskop där forskare kan studera strukturer på atomnivå och få helt nya möjlighet att följa vad som verkligen händer i exempelvis ett massaakok.

– Det här är en jättesatsning som kommer att göra att vi kan ta ännu större steg i utvecklingen av processer och skogsbaserade material, både befintliga och nya, säger Mikael Hannus, Innovationschef på Stora Enso.

Sex skogsbolag samarbetar i satsningen: BillerudKorsnäs, Holmen, SCA, Stora Enso, Sveaskog och Södra. Total handlar åtagandet om ett par hundra miljoner kronor för att bygga och långsiktigt driva ett eget stålrör i MAX IV-anläggningen. Stålröret ska även kunna användas av andra parter och förhoppningen är att fler skogsbolag ansluter sig till projektet.

Regeringen har nyligen beslutat ge Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, 20 miljoner kronor för att fram till 2019 led en förstudie för projektet. Om tr-fyra år kan skogsindustrin ha forskningsprogram igång på det egna stålröret, tror Mikael Hannus.

Hur ska ni som konkurrenter använda resultaten?

– Det här är grundläggande forskning. Vi sitter inte tillsammans och utvecklar nya material. Det jobbet måste varje företag göra i sina egna konstellationer. Nu skapar vi förståelse för vilka möjligheter som kan öppnas. Det kan omsättas i nya produkter som kan finnas på marknaden om tio-femton år, säger Mikael Hannus.

Text: Nils Sundström, Skog & Industri

Mikael Hannus talar på konferensen Livsmedelsförpackningar i Fokus den 27 april 2017. Läs mer om programmet på www.livsmedelsforpackningar.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078