23948sdkhjf

Tetra Pak fälls av kineserna

Tetra Pak har fällts för konkurrenshämmande affärsmetoder på den kinesiska marknaden av den kinesiska administrationen för industri och handel, SAIC, motsvarande konkurrensverket.
Undersökningen som tog sin början 2013 har gällt Tetra Paks avtal med kunderna som man menar har bundit upp kunderna, företrädesvis mejerier, till Tetra Pak, både som maskinleverantör och förpackningsleverantör. Undersökningen har också handlat om att Tetra Pak har favoriserat de största aktörerna på den kinesiska mejerimarknaden med sämre konkurrensvillkor för de mindre som följd.

Kina införde en ny konkurrenslagstiftning 20008, the PRC Anti-Monopoly Law (AML) och Tetra Pak var det första utländska multinationella företaget att prövas mot den nya lagen. Till historien hör att ett kinesiskt bolag, dåvarande Tralin baserat i Shandong, sedan 2003 vid otaliga tillfällen har ägnat sig åt klagomål och lobbying för att få Tetra Pak fällt för missbruk av dominerande ställning på marknaden. Tralin heter numera Greatview Aseptic Packaging Company, är Tetra Paks största konkurrent på den kinesiska marknaden och världens näst största tillverkare av förpackningar för den aseptiska marknaden.

Tetra Pak har med anledningen av SAICs klandrande beslut, som vi dessvärre inte har tillgång till i sin helhet, kommit med följande uttalande:

​T etra Paks kommentar till den kinesiska konkurrensmyndigheten SAICs beslut

Tetra Pak har idag mottagit den kinesiska konkurrentmyndighetens, State Administration of Industry and Commerce (SAIC), beslut angående Tetra Pak Kina’s affärspraxis. Beslutet är resultatet av en undersökning som myndigheten genomfört och som pågått närmare fyra år.

Vi är besvikna över beslutet, men accepterar det och vi kommer inte att överklaga beslutet, säger Chris Huntley, Tetra Pak Gruppens informationsdirektör.

Tetra Pak strävar efter att efterleva all relevant lagstiftning i alla de länder där vi har verksamhet. Sedan Kina uppdaterade sin konkurrenslagstiftning 2008, har vi gjort ändringar i våra kontrakt för att säkerställa att vår affärspraxis följde gällande regler. Vi har varit övertygade om att dessa ändringar har varit tillräckliga, men tyvärr har SAIC nu beslutat att så inte var fallet inom ett begränsat antal områden. Vi kommer nu göra de ändringar som krävs för att säkerställa att vår affärspraxis i alla delar följer lagstiftningen.

Tetra Pak är stolta över att, tillsammans med sina kunder, ha bidragit till att utveckla Kinas mejeri och dryckesindustri. När vi startade vår verksamhet i Kina 1972 var vi det första utländska företag i vår industri som etablerade verksamhet i landet och vi introducerade ny förpackningsteknologi som har säkerställt distributionen av bland annat mejeriprodukter till konsumenter över hela landet, fortsätter Huntley.

Vi är tacksamma för den tillit våra kinesiska kunder visat oss. Vi kommer att fortsätta säkerställa att de och de kinesiska konsumenterna, även fortsättningsvis får tillgång till effektiva och säkra förpackningslösningar. Vi lägger nu denna utredning bakom oss, gör de ändringar av vår affärspraxis som krävs och fokuserar på att fortsätta växa vår verksamhet i Kina, säger Huntley.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125