23948sdkhjf

Invigning av Europas modernaste förpackningsfabrik

Den 21 september invigde Schur Pack sin största investering någonsin. En ny fabrik för tillverkning av kartongförpackningar i tyska Gallin. Fabriken med en total yta på 28 000 kvadratmeter ligger på vägen mellan Hamburg och Berlin.
I fabriken tillverkas kapselförpackningar för att försörja företagets kunder på den tyska marknaden och övriga kunder i Europa söder om den danska landsgränsen. Den nya fabriken ligger strategiskt utmed motorvägen A24 och ersätter företagets gamla fabrik i samma område, i närheten av Büchen.

– För Schur Pack har det varit viktigt att kunna behålla personalen därifrån med sin kompetens i den nya fabriken. Däremot är alla maskiner nya. Inte en enda gammal maskin har följt med in i den nya fabriken, säger koncernchef Hans Schur.

Den nya fabriken är en toppmodern produktionsanläggning för kartongförpackningar med eller utan grafiskt tryck. Tre nya tryckpressar, två sexfärgs- och en åttafärgspress, kan tillsammans producera 20 000 tryckta ark i timmen. Efter limning packas de färdiga förpackningarna i wellpapplådor och transporteras med förarlösa truckar till ett höglager i väntan på leverans till kund. Höglagret är helt automatiserat, 30 meter högt och har plats för 23 000 pallar.

Beslutet att bygga den nya kartongkapselfabriken togs för fyra år sedan. För två år sedan startade byggnadsarbetet. Den totala investeringskostnaden ligger på 700 miljoner euro, ca 650 miljoner SEK och är den största investeringen någonsin i Schur Pack-koncernens historia. Fabriken tillhör det tyska dotterbolaget Schur Pack Germany GmbH, en del av Schur Pack International a/s.

Förutom toppmodern maskinutrustning är fabriken självförsörjande på värme och el.

– Tomma träpallar kvarnas ner och skickas till förbränning i fabrikens egna pannsystem. På detta sätt kan vi värma upp hela byggnaden och överskottsvärme som alstras av tryckpressar ger värme för höglagret. Därför använder vi inte någon olja, gas eller andra fossila bränslen, säger VD och fabrikschef Klaus Madsen.

– Samtidigt har vi installerat 1 000 m2 solceller på taket. Detta genererar 1 miljon kilowattimmar el. Vi är det mest miljövänliga producenten av förpackningar i branschen, säger Hans Schur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453