Enligt Naturvårdsverket slängs varje år mer än 600 000 ton fullt ätbar mat i Sverige. En tiondel av matsvinnet uppstår i livsmedelsbutikerna. Det är höga krav på att hyllorna ska vara fulla och varorna felfria med gott avstånd till bäst före-datum. Därför hamnar till exempel bananer med bruna prickar och mejeriprodukter som har nära bäst före-datum ofta i butikernas sopcontainrar.
Willys tar nu upp kampen mot matsvinn och i ett antal testbutiker provas nya grepp för att minska mängden mat som slängs.
1. Sänkt pris på fula frukter
Frukt och grönt-avdelningen är den avdelning som genererar högst svinn i butiken. Istället för att slänga äpplen som fått sig en törn eller bananer med bruna prickar säljs de till halva priset.
2. Utförsäljning av butiksbakat bröd.
Bröd som bakas i butik måste säljas samma dag som det bakas och riskerar därmed att bli en av de värsta svinnbovarna i butiken. På Willys säljs brödet istället ut till halva priset när det närmar sig stängningsdags.
3. Utvalda säljplatser.
För att göra det lättare för kunderna att hitta de prissänkta varorna lyfts de fram med speciella etiketter och säljs på utvalda säljplatser där de syns tydligt.
– Vi vill att våra kunder ska känna att de är miljöhjältar när de köper de prissänkta varorna. Genom att köpa svinnsmart gör man en insats både för miljön och för plånboken, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.
På följande orter/butiker testas utförsäljning av frukt och grönt: Ystad, Borås, Eskilstuna (City), Falun (Origo), Haninge, Torslanda, Göteborg (Majorna).