23948sdkhjf

Per Lindberg intervjuades på scen

Per-Stefan Gersbro intervjuade BillerudKorsnäs koncernchef Per Lindberg på scen under Empack.
Intervjun blev ett öppenhjärtligt samtal om BillerudsKorsnäs resa från traditionellt skogsbolag till ett av Europas ledande förpackningsföretag med en omsättning på omkring 20 miljarder kronor. Per Lindberg har varit med på hela resan som han beskriver som att gå från miljöbov till att vara det företag som levererar lösningar på dagens hållbarhetsutmaningar.



Trots att förnybara material som kartong och wellpapp är klimatsmarta material växer fortfarande användningen av plast i förpackningar snabbare än förnybara material. Därför utvecklar och satsar BillerudKorsnäs på nya formbara fibermaterial från skogen som kan ta upp kampen med plast på förpackningsmarknaden.

Per Lindberg sa också att EU:s nya artdirektiv är ett potentiellt hot mot den svenska äganderätten och svenskt skogsbruk och uttryckte oro för vilka effekter det kan få för råvaruförsörjningen och råvarukostnaderna i framtiden. BillerudKorsnäs säljer alltmer av sina produkter till kunder utanför Europa, i framförallt Asien och Nordamerika. Idag står Europa för 73 % av omsättningen men den andelen kommer att minska. Det är dock inte aktuellt att flytta ut produktion, åtminstone inte till Asien, menar Per Lindberg. Möjligtvis till Nordamerika för att minska valutaexponeringen mot dollarn.

Det som dock ligger honom närmast om hjärtat just nu är att förvandla Gruvönsbruk till världens mest effektiva förpackningsfabrik med en helt ny kartongmaskin med en produktionskapacitet på 500 000 ton. Men för det krävs nyinvesteringar i mångmiljardklassen, den största investeringen i företagets historia. Förslag ligger för styrelsen och beslut fattas i december.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094