23948sdkhjf

Hög inblanding av rPET möjlig

Plastic Technologies, specialist på utveckling av plastflaskor, presenterar nya rön om rPET som inblandningsmaterial i flaskor för varmfyllning. rPET kan utan vidare användas med upp till 50 % utan att det har någon betydande inverkan på flaskan.
Plastic Technologies, PTI, forskningsstudie visar att användningen av återvunnen polyetentereftalat (rPET) i flaskor för varmfyllning inte har någon signifikant negativ inverkan på flaskorna förrän inblandningen överstiger 50%. PTI, en marknadsledare inom design av plastflaskor, har tagit fram studien för att ge vareumärkesägare bättre beslutsunderlag i sitt miljöarbete vid val av flaska. En högre inblandning av rPET ger ett bättre miljöindex.

– Även vid så mycket som 100% rPET så var flaskans prestanda i studien fullt acceptabel, säger Tracy Momany, vice VD för produktutvecklingsgruppen i PTI. Men varmfyllningsflaskors typiskt tjockare väggar kan leda till något mer märkbar grumlighet eller gulfärgning än andra applikationer såsom mycket tunnväggiga vattenflaskor.

Denna studie var inriktad på att utvärdera jungfrulig PET och två olika rPET-kvaliteter som blandas med jungfrulig PET med 25% respektive 50% och slutligen 100%. En 27 grams 500 ml sex-panels varmfyllningsflaska och preform användes för studien. Flaskor som innehöll rPET tillverkades på samma sätt som flaskan av enbart jungfrulig PET. Flaskväggtjocklek och maximal temperatur för preformen var densamma i syfte att enda skillnaden skulle vara mängden återvunnet material i de olika flaskorna.

Flaskorna testades sedan avseende prestanda vid varmfyllning och toppbelastning, väggtjocklek, färg, grumlighet, kristallinitet och acetaldehyd (AA)-innehåll. Följande slutsatser dras av studien:

• Samtliga prover klarade standard prestandaspecifikationerna för varmfyllningsflaskor, även vid höga procentsatser av rPET.

• Krympning ökade något i takt med att återvunnet material ökade över 50%, men flaskorna låg inom ramen för specifikationen.

• Nackdelarna med hög rPET är ökad gulfärgning och högre grumlighet. Men detta är estetiska frågor och påverkar inte prestandan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078