23948sdkhjf

Dagligvarukedjor ansluter till pallpooling

ICA, Coop och Axfood har bestämt sig för att acceptera CHEPs tjänstefierade pallhantering genom pooling. För dagligvaruhandeln, och i slutänden konsumenterna, kommer detta på sikt leda till lägre kostnader, bättre kapacitetsutnyttjande och ett mer klimatsmart distributionsalternativ, menar de tre kedjorna.


I dagarna skrev även Coop under avtalet, vilket innebär att med redan klara ICA och Dagab har nu nästan hela den svenska dagligvaruhandeln anslutit sig till CHEPs pooling av lastbärare. Genom att flytta fokus från en produkt med många dolda kostnader till en transparent tjänst skapar detta förutsättningar för en ny kostnadseffektiv och miljövänlig distributionsmarknad i Sverige, menar dagligvarukedjorna.

– Det här avtalet innebär minskad osäkerhet och ökad effektivitet i hanteringen av träpallar. Idag används de vita EUR-pallarna brett, men hanteringen är bekymmersam då det är svårt att veta vilka kostnader som omfattas och då det ofta blir tidskrävande diskussioner kring pallkvaliteten. Nu får vi en CHEP-pall som bara fortsätter gå runt i systemet och där det är inbyggt och klart. Vi kommer föra upp pooling som ett bättre alternativ till våra leverantörer då det ger lägre kostnader för oss grossister och leverantörer tillsammans. Nu när vi, Coop och ICA är med så blir det nya systemet hanterbart, säger Anders Endertorp, Logistikchef på Axfood, som gått i bräschen för det nya avtalet.

Enligt Anders Endertorp införs ett nytt system med detta avtal. Tidigare tog man över ägandet av pallen och blev därmed fast med kvalitetsproblemen. Med pooling blir det istället en engångskostnad och kostnadsbilden blir mycket tydligare. Poolingsystemet är öppet och transparent. Det är också ett mer rättvist system som sänker kostnaden för hela branschen, och inte bara de största aktörerna. Dessutom minskar risken för oegentligheter såsom svart handel.

– Genom att gå från pallhantering som en produkt, till en tjänst som har funktionen i fokus kan stora kostnader kapas i distributionskedjan. Effektiviseringen ger samtidigt ett bättre kapacitetsutnyttjande och ett mindre miljöavtryck, säger Örjan Thönners, Sälj- och Marknadschef för CHEP Sverige.

CHEPs pooling av lastbärare innebär att resurser används mer effektivt än vid vanlig pallhantering, vilket ger positiva miljöeffekter. Jämfört med EUR-pallshanteringen i Europa ger CHEPs pooling en fjärdedel så mycket avfall till deponi eller förbränning, en tredjedel så mycket trä används och hälften så mycket CO2 genereras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078