23948sdkhjf

3/4 av alla förpackningar ska återvinnas

Tre fjärdedelar av allt förpackningsavfall ska återvinnas år 2030. Det är EU-kommissionens nya förslag och mål för bättre klimat och miljö. Hur det ska gå till rent praktiskt kommer att vara det stora samtalsämnet på Elmia Avfall & Återvinning 2016.
Avfall Sverige en samarbetspartner till mässan och branschorganisation för 400 företag inom den framförallt kommunal verksamhet ser goda möjligheter och följder av Kommissionens förslag.

– Det är naturligtvis viktigt hur EU i stort tar sig an den här frågan. Det är också en grundval som även skapar nya affärsmöjligheter för svenska företag som kan leverera tjänster och produkter som passar in i den här nya och högambitiösa avfallshanteringen i många länder, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Bara en tiondel av allt hushållsavfall ska gå till deponi år 2030 enligt Kommissionens förslag, som presenterades i början av december. Målet är att hela 65 procent av hushållsavfallet och 75 procent av förpackningsavfallet ska återvinnas. Kommissionen vill också se konkreta åtgärder för att främja återanvändning och stimulera marknaden för återvunnet material i hela EU. Och där ligger Sverige bra till, menar Avfall Sverige.

– Man har skaffat sig bra erfarenhet i den svenska myllan. I Sverige kommer man kanske att diskutera mer om man verkligen kommer att ta stegen för att få kretsloppen giftfria och den typen av frågor. Om förslaget tillämpas korrekt kommer det att göra Europa mer resurseffektivt, skapa nya arbetstillfällen och minska både miljö- och klimatpåverkan, säger Weine Wiqvist.

Elmia Avfall & Återvinning blir en viktig plats för både kunskap och affärer på området återvinning. Och att Avfall Sverige med sin breda och djupa kompetens blir samarbetspart är mycket betydelsefullt.

– De är en viktig partner för mässan, för utvecklingen och för hur vi arbetar framåt, säger Tanja Lundberg, mässansvarig för Elmia Avfall & Återvinning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125