23948sdkhjf

"Plastsäck bättre för miljön"

Cementa byter av miljöskäl sina papperssäckar för cement till plastssäckar. Cementa beskriver det som en stor miljövinst och positiv förändring för sin produktion av s k säckad cement.
Från och med den 1 januari 2016 kommer all säckpackad cement från Cementas fabrik i Skövde att distribueras i pappersäckar istället för i plastsäckar. Övergången till plastsäck är en del av Cementas fortsatta hållbarhetsarbete och kommer medföra flertalet fördelar för konsument och för miljön då den nya säcken leder till minskade koldioxidutsläpp, menar Cementa.

Investeringen kopplat till bytet av säck uppgår till cirka 20 miljoner kronor och medför att Cementa inom några år kommer att kunna producera upp till 2 miljoner säckar med cement per år.



– Vi tycker att bytet av material från papper till plast för våra säckar är ett bra steg för att kunna fortsätta leverera det bästa byggmaterialet till den svenska marknaden, säger Matilda Hoffstedt fabrikschef Cementa Skövde.

Plastsäck med den nya designen.

Fördelar med att packa cement i plastsäckar är bland annat att hållbarhetstiden på cementet ökar från 6 till 12 månader. I dagsläget är det 3 % av totalt säckad produktion som kasseras per år på grund av utgånget datum. Förpackningar av plast kommer leda till att det minskar till 1 % vilket sparar cirka 1 000 ton cement/år vilket är detsamma som cirka 700 ton koldioxid.

Andra fördelar är att plastförpackningar är enklare att återvinna jämfört med papperssäckar som innehåller både papper och plast samt att plastsäckar är fuktsäkra varpå cementkvalitén inte påverkas vid till exempel lagring utomhus. Dessutom underlättar plastsäckar hanteringen i och med att det minimerar damm och eftersom det är ett slitstarkare material så kommer färre säckar att gå sönder.

– Övergången till plastsäck är en del i vårt hållbarhetsarbete. Plastsäck är avsevärt bättre för miljön än de pappersäckar som varit standard på den svenska marknaden och vi vet att våra kunder kommer uppskatta vårt initiativ säger Magnus Ohlsson som är Vice VD och Marknadsdirektör, Cementa AB.

I samband med övergången till plastsäckar passar även Cementa på att ändra designen på sina säckar för första gången på över 20 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063