23948sdkhjf

Byter till förpackningar med skruvkork

– Vi måste modernisera vår maskinpark för produktion av färska mejeriprodukter så att vi effektivt och långsiktigt kan tillgodose konsumenternas behov och önskemål, men också att erbjuda konkurrensmässigt attraktiva förpackningar, säger Hans-Åke Hammarström, Norrmejeriers vd.
Norrmejeriers styrelse har fattat ett inriktningsbeslut om investeringar och effektiviseringar i flera steg fram till 2020. I den första fasen, redan till våren, gör man ett byte av förpackningsutrustning i Luleå till konsumentvänliga förpackningar med skruvkork. 2017 görs en utbyggnad av Umeå mejeri för motsvarande förpackningssystem.

– Jag är mycket nöjd med att vi nu funnit en hållbar framtidslösning med långsiktiga produktionsupplägg för såväl Luleå som Umeå mejeri, säger Hans-Åke Hammarström.

För att uppnå en kostnadseffektiv produktion kommer samtliga produkter i små serier förläggas till Umeå mejeri. Både Luleå och Umeå kommer hantera volymprodukter som mjölk och fil. En förskjutning av produktionen mot Umeå mejeri är naturlig då Norrmejerier expanderar sin försäljning söderut.

– En optimering av produktionen gör det möjligt att minska transporterna, vilket är speciellt nödvändigt i norra Sverige med stora geografiska avstånd. Kortare transporter är bra både för miljön och för att hålla ner kostnader, uttrycker Hans-Åke Hammarström.

Nya maskiner och strukturella förändringar påverkar bemanningen. Med moderna förpackningsmaskiner kommer Umeå mejeri klara en större produktionsmängd med samma bemanning som idag. I Luleå är det nödvändigt med en minskning med mellan 25 och 30 tjänster, vilket beräknas ske under 2018.

– Under genomförandet räknar vi med att ett flertal medarbetare hinner sluta av naturliga skäl, exempelvis genom pension, andra arbeten eller studier. Avsikten är att minimera antalet uppsägningar, säger Hans-Åke Hammarström.

Norrmejerier har de senaste åren gjort flera nödvändiga investeringar för framtiden, bland annat en utbyggnad av mejeriet i Burträsk och i en ostförädlingsanläggning vid Umeå mejeri. Varje investering motiveras av möjlighet till ökad försäljning och en effektivare produktion.



Nu blir det skruvkork även i Norrland.

I och med en nödvändig förnyelse av Norrmejeriers maskinpark för färskvaror är det naturligt att satsa på en förpackning med skruvkork

– Söderut har så gott som alla mejeriförpackningar idag skruvkork. Det är en utveckling som inte går att bromsa. Vi kan inte riskera att tappa konsumenter på grund av att vi inte har en tillräckligt attraktiv förpackning, säger Hans-Åke Hammarström

Konsumenter beskriver att de gillar skruvkorken då den går att lägga ner i kylskåpet, att den inte läcker i packningen och minskat svin då den hindrar att mjölken tar smak från annat i kylskåpet. Att korken är gjord av plast är just nu en miljöbelastning, men morgondagens korkar kommer att göras i nedbrytbart material, menar Norrmejerier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094