23948sdkhjf

Metsä Group tredubblar FSC-certifierad skogsareal

Då Salla och Kemijärvi samfällda skogar ansluter sig till Metsä Groups FSC-gruppcertifikat, ökar dess areal till 150 000 hektar. Det innebär en tredubbling av FSC-certifierad skogsareal för Metsä Group.
Salla och Kemijärvi samfällda skogar, sammanlagt knappt 110 000 hektar har anslutit sig till Metsä Groups FSC-gruppcertifikat, vars areal därmed ökar till 150 000 hektar. Skogscertifikatet, som verifieras av en utomstående aktör, vittnar om att ekonomiskogen sköts och används på ett ansvarsfullt sätt.

– En del av våra kunder vill ha en del av sitt virke FSC-certifierat. Utvidgningen hjälper oss att betjäna dessa kunder bättre än förut. Vi är mycket glada över att Salla och Kemijärvi samfällda skog har anslutit sig till vårt gruppcertifikat, säger Yrjö Perälä, direktör för Metsä Groups virkeshandel och skogstjänster i Finland.

– Genom FSC-certifieringen tryggar vi att den samfällda skogens virke har efterfrågan. Certifieringen tryggar också att andra värden bevaras, berättar Antti Kerkelä, ordförande för Kemijärvi samfällda skogs förvaltningsnämnd.

Timo Jumisko som är ordförande för förvaltningsnämnden för Salla samfällda skog berättar att de har siktet inställt på framtiden.

– Efterfrågan på FSC-certifierade slutprodukter ökar. Vi vill räkna oss till föregångarna.

– Vi är nöjda med att Metsä Group främjar FSC-gruppcertifiering. Efterfrågan på FSC-certifierat virke ökar kraftigt och det råder en klar brist på sådant virke i Finland. Det är fint att de samfällda skogarna har anslutit sig till FSC, säger Anniina Kostilainen, verksamhetschef för FSC Finland.

Metsä Group fick FSC-gruppcertifikat 2012. Tills vidare har certifikatet omfattat cirka 40 000 hektar skog som ägs både av koncernbolagen och av privatpersoner. Avtalskunder hos Metsä Groups moderbolag Metsäliitto Osuuskunta kan ansluta sig till FSC-gruppcertifikatet. Allt flera avtalskunder ansluter sin skog till gruppcertifikatet.

– Metsä Group har uppställt som mål, att minst 80 procent av allt virke som vi anskaffar är certifierat. Cirka 84 procent av det virke som vi anskaffade under 2014 var certifierat enligt PEFC™ eller FSC. Andelen är mycket hög i en internationell jämförelse och inom vår bransch. Vi känner alltid till ursprunget på vårt virke till hundra procent, säger Metsä Groups miljödirektör Jussi Ripatti.

Sex procent av skogarna i Finland är FSC-certifierade. Inemot 90 procent är PEFC-certifierade. Gruppcertifieringen är ett sätt att främja hållbart skogsbruk i samarbete med olika skogsägare, eftersom det är ett enklare och förmånligare sätt att certifiera skog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078