23948sdkhjf

Ny extruderingsanläggning i Husum

Metsä Board har beslutat investera 38 miljoner euro, 360 miljoner kronor, i en extruderingsanläggning med tillhörande infrastruktur i sitt bruk i Husum. Linjen kommer att ha en kapacitet på cirka 100 000 ton belagd kartong och tas i bruk i början av 2017.
För närvarande installeras i Husum en kartongmaskin med en kapacitet på 400 000 ton falskartong och som tas i drift under januari 2016. Metsä Board kommer att marknadsföra de nya volymerna i Amerika liksom för applikationer som muggar, tallrikar och brickor globalt. En stor del av applikationer för livsmedel och servering av mat kräver barriäregenskaper mot exempelvis fukt och fett och måste därför produceras av kartong som belagts med lämplig barriär.

– Kartong som belags genom extrudering och som är baserad på färskfiber konkurrerar i många fall med plast, säger Mika Joukio, Koncernchef Metsä Board.

– Genom att övergå till kartong får företag som serverar mat en möjlighet att visa ett större miljöansvar. Eftersom våra kartongkvaliteter är lättviktiga och styva har de också många andra fördelar som till exempel vid transport och konvertering.

Under tiden 2014 – 2016 beläggs Metsä Boards kartong hos externa konverterare. Företaget fortsätter utvecklingsarbetet även med andra barriärlösningar.

Metsä Board

Metsä Board är en av Europas ledande tillverkare av falskartong och vit liner av färsk träfiber, och dessutom en ledande leverantör av avsalumassa. Bolagets kartong används främst till förpackningar för skönhets- och hälsovårdsprodukter, livsmedel, cigaretter och elektronik samt inom grafisk industri. Metsä Board med huvudkontor i Finland omsätter 2,0 miljarder euro (2014) och antalet anställda var cirka 2 600.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109