23948sdkhjf

Findus jättesatsning invigd

| Av Redaktionen Packmarknaden | Tipsa redaktionen

Findus har invigt sitt nya fryslager med tillhörande fabrik för blandning och packning av grönsaker och färdigmat. Investeringen på 750 miljoner kronor är en av de största någonsin i svensk livsmedelsindustri och många prominenta talare liksom gäster deltog på invigningen.

Ett modernt helautomatiserat och energieffektivt fryslager invigdes på onsdagen på Findus i Bjuv. Lager med tillhörande grönsaksfabrik ersätter lagerlokaler och fabrik i Helsingborg. Genom detta blir all livsmedelsproduktion på Findus samlad till företagets anläggningsområde i Bjuv. Den nya fabriksanläggningen innebär såväl utökade produktionsmöjligheter som förbättrad produktkvalitet och inte minst kraftigt sänkt miljöpåverkan.

På transportsidan kommer man att spara 10 000 mil om året motsvarande omkring 2 5600 lastbilstransporter. Genom en effektivare fryshantering och logistik av insatsråvaror i matproduktionen kommer till företagets och de anställdas glädje en större del av det manuella arbetet att kunna ske i rumstemperatur, istället för som idag i -24 grader.

Fryslagret har 90 000 pallplatser och är helt automatiserat. Kranar hämtar vilken pall som helst med endast en kranrörelse, dvs utan att behöva flytta andra pallar, vilket innebär effektiv åtkomst till alla produkter i lager, oavsett det är råvaror, halvfabrikat eller färdiga produkter. Utöver fryslager finns även ett kyllager för produktion av kylda produkter, ett nytt område som växer inom Findus.

– Vi ser inte minst kylda räkor som en stor framtida produkt för Findus, säger Henrik Nyberg, som är Affärsutvecklingschef och varit Findus projektledare för det nya fryslagret.Uppslutningen bland personalen på Findus var stor.

Findus odlar tillsammans med företaget Vega Fish sedan en tid räkor på sitt industriområde. Genom att även tillåta externa entreprenörer vill Findus tillsammans med Bjuvs kommun och andra aktörer skapa en innovativ miljö för ny livsmedelsproduktion i Bjuv under varumärket Food Valley. Bland annat har också fiskodling startats av ett externt företag som Findus stöttar.

Till invigningen infann sig alla inblandade aktörer. Fryslagret med blandningsfabriken för grönsaker kommer att drivas av holländska Kloosterboer, specialist på att driva lageranläggningar åt företag i livsmedelsindustri. Det helautomatiserade fryslagret förbrukar 40 procent mindre energi än ett vanligt fryslager.

Byggt anläggningen har PEAB gjort som tillsammans med fastighetsföretaget Balder i Stockholm bildat Fastighets AB Centur för att gemensamt äga byggnaden. Den 6 500 m² stora och 38 meter höga byggnaden står stadigt i den skånska myllan på en mil pålar som drivits ned till fast bergrund för att undvika sättningar på grund av gamla gruvgångar.Bland prominent gäster märktes bland annat PEAB:s ägare Mats Paulsson, mitten.

Två år har det tagit att bygga anläggningen som kommer att sysselsätta omkring 50 personer till de redan 700 som jobbar på Findus i Bjuv.

– Satsningen på 750 miljoner kronor kommer att säkerställa arbetsplatserna på Findus i Bjuv för lång tid framöver, sa företagets VD Henrik Hjalmarsson vid invigningen i skenet av att det pågår diskussioner om ett ägarbyte för Findus.

Lagret kommer att omsätta 550 000 lastpallar om året. Har 15 lastbryggor och kommer att ha 6 000 lastbilstransporter som lämnar och hämtar varor.Invigningen förrättades gemensamt av samtliga talare med Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid saxen. Fr v Jesper Göransson, VD och koncernchef för Peab, Margareta Pålsson, Landshövding för Skåne län, Erik Selin, VD för Balder, Henrik Hjalmarsson, VD för Findus Sverige AB, Hans Kroes, VD och koncernchef för Kloosterboer, Sven-Erik Bucht, Landsbygdsminister, Christer Landin, Vice ordförande Kommunstyrelsen Bjuvs kommun och Henrik Nyberg, Affärsutvecklingschef och projektledare för det nya fryslagret.

– Vi måste öka vår livsmedelsproduktion i Sverige och Skåne är Sveriges matskafferi. Vi behöver företag som vågar ta steget och gör nya investeringar. Denna satsning symboliserar framtidstro på svensk livsmedelsproduktion. Findus är ett företag som för svenska råvaror ut på en världsmarknad, sa bland annat Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som tillsammans med Skånes Landshövding Margareta Pålsson invigningstalade och gemensamt med representanter från alla inblandade klippte det berömda bandet till den månghövdade publikens förtjusning och allmänna jubel.Vy över nya Findus nya fryslager med fabrik för blandning och paketering av grönsaker.
Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världens modernaste wellpappfabrik

Lösvikt framtidens trend?

e-handel i fokus på PACK@lunch

Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Consafe vässar kampen mot luft i transporterna

Låter sitt packningsverktyg ta in nya parametrar.

Biodiversitet i fokus på Tetra Pak

Under onsdagsmorgonen höll Tetra Pak ett frukostseminarium för branschen där inbjudna gäster talade under parollen "Att göra det goda valet enkelt".

Nyhetsbrev

Julklappstips avdelning hårda paket

Arkiv

AR Packaging förvärvar inom hälsa och skönhet

Eurofoil på väg att köpas upp

Dynatec Group tar stororder

Heineken ratar plasten

Ryska kryptokoder en utmaning

Svenska Mässan lyfter industrins utmaningar

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Storpack för ägg helt utan plast

Ny fossilfri barriärförpackning

Ägg mot cancer

Förpackningen står för största klimatpåverkan

Livsmedelsbranschen måste digitalisera nu

Vi har besökt konferensen Nordic Food Industry med fokus på ny teknik och innovation som kan stärka den svenska livsmedelsindustrin.

Ny pantlösning nära dig

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Ny läkemedelsetikett från August Faller

Stort intresse för Linerless

Lexit Group i Göteborg höll i förra veckan en presentation av sitt nya etiketteringskonceptet Linerless.

Returpack ökar godkänd plast

Ny ordförande i Packbridge

De gör komposterbara fruktpåsar för handeln

ACE lanserar GRACE

Judas Priest lanserar egen rom

LEDAREN
Kritiserad skatt på plastpåsar

Samarbete kring kemisk plaståtervinning

Genombrott för vit opak PET

Omdiskuterat lim kan ersättas

Ny chef på Vallviks Bruk

Ny chef på Fors Bruk

Walki köper inom tekniska laminat

LEDAREN
Nu kommer återvunnen plast

Se alla Företagens egna nyheter

Har du koll på din produktion?

Spårbarhet uppnås med RFID-teknik!

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Det optimala skyddet för golv och andra ytor under byggnatio

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Ny kakförpackning som blivit återvinningsbar

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

BUS eller godis?

Kostnadseffektiv kommunikation med IO-link!

Mätteknik för vakuum i ny tappning

Universellt tillämpligt, kompakt och hög precision!

Bobin i wellpapp? Självklart!

Plast eller papper?

Jorden är rund - det borde ekonomin också vara

Är er verksamhet framtidssäker?

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Nytt nummer av INSIDE!

Boka ett möte med oss på K2019

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Robusta produkter från oss på Balluff!

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Sänd till en kollega

0.174