23948sdkhjf

Första nanonpressen från Landa för förpackningar

De första nanongrafiska tryckpressarna från Benny Landa kommer att ställas hos kund i beta-version under 2015. Den första pressen heter S 10 och är utvecklad för förpackningstryck på kartong.
Det har tagit längre tid än den legendariske tryckpressinnovatören Benny landa räknat med sedan han först presenterade sin nanongrafiska tryckteknik på Drupa för snart tre år sedan. 2016 i maj är det dags för en ny Drupa och då har Benny Landa och hans team bokat en dubbel så stor monteryta. Självförtroendet och tillförsikten är det inget fel på. Och varför skulle det vara det. Benny Landa har som skapare av Indigo-tekniken ett grundmurat gott rykte i den grafiska branschen och även denna gång verkar han gå grundligt till väga. Der är uppenbart att han inte vill släppa något på marknaden förrän det nått perfektion och kan leva upp till de högt ställda förväntningar som marknaden har på den nya trycktekniken.

Men resan från den första presentationen på Drupa 2012 till dagens nanongrafiska tryckpress har varit allt annat än spikrak. För drygt ett år sedan fattades det drastiska beslutet att designa om hela pressen från som Landa uttrycker det ”från topp till tå”. Man har alltsedan lanseringen varit ytterst lyhörd för att fånga upp kundernas synpunkter. Det har bl a handlat om svårigheten för operatörer att få access till pressens olika inre delar och att den stora touchscreenen, som visserligen gillades av många, borde vara placerad vid delivery station. Från förpackningskonverterare uttrycktes också önskemål om inline coating. Därav beslutet att till slut designa om pressen helt.



Bild av manöverbordet (cockpit) vid delivery station på Landas redesignade nanopress.

Parallellt med detta har man jobbat med att förbättra tryckkvaliteten som inom vissa områden inte var 100 och överskuggade fördelarna med nanongrafiskt tryck. Nu är detta arbete färdigt och under våren kommer ett antal utvalda förpackningsföretag att bjudas in till Landas produktionssite i Israel för att bli erbjudna att bli beta-kunder. Hur många är inte känt.

I början av 2016 kommer beta-versionen av S 10 med duplextryck för dokument, broschyrer, böcker, etc att rullas ut på tryckerier och därefter följer lanseringen av nanonpressen W10 för flexibla förpackningsmaterial respektive W10 för tidningstryck.

Den nu omdesignade nanonpressen S 10 för kartongtryck har vuxit i vikt från ursprungliga 10 ton när den premiärvisades på drupa till dagens 30 ton. Det vittnar om den massiva uppgradering och redesign som pressen genomgått. Mycket ny teknik har tillförts och pressen kommer att vara state-of-the-art när den når marknaden. Landa har omsorgsfullt valt ut partners för att bygga sitt andra livsverk. Landas nanongrafiska printing engine är byggd på ett chassi med pappersgenomföring av Komori, har ett inspektionssystem med bildbearbetning från AVT och marknadens mest kraftfulla digitala gränssnitt inkluderande EFI Fiery-teknik.



S10 utan överbyggnad gör de nanografiska tryckverken synliga.

Landas beta-version av nanopressen S 10 för kartongtryck kommer i B1-format, 70x100 cm, med en produktionshastighet i nivå konventionella offsetpressar. Arkmatad 13 000 ark i timmen och rulle till rulle 200 meter i minuten. Landas nanografiska tryckteknik är vad man kallar digital offset, dit även HP Indigo räknas. Med hjälp av inkjet skrivs tryckbilden på en tryckduk som fysiskt avsätter bilden på trycksubstratet. Tryckbilden kan ändras simultant under gång så att varje sida får en unik tryckbild, s k variabelt tryck, vilket är själva kännetecknet för digitaltryck.

Till Drupa 2016 kommer Landa och hans partner att enligt honom själv att ha lagt ner 1 000 manår av arbete på att förverkliga den nya trycktekniken nanografi i kommersiellt gångbara tryckpressar. I somras fattade det tyska kemiföretaget Altana beslut om att investera en 100 miljoner euro i Landas företag, Landa Digital Printining, i utbyte mot en minoritetspost. Pengarna har varit en förutsättning för att kunna slutföra utvecklingen av de nanografiska tryckpressarna. Sammanlagt kommer Landa Digital Printing med Altana att ha spenderat 250 miljoner dollar fram till Drupa 2016 för att föra ut nanongrafi på marknaden, enligt Benny Landa själv.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078