23948sdkhjf

Pure-Pak 100 år i år

I år är det 100 år sedan den första takåsförpackningen såg dagens ljus. Det firas hela året av Elopak som tog den amerikanska uppfinningen till Europa 1956.
Redan i början av 1900-talet började det i USA experimenteras med kartongbaserade förpackningar för mjölk. En tubformad kartongförpackning användes i San Francisco och Los Angeles 1906. 1915 fick amerikanen John Van Wormer patent på takåsförpackningen som han hade lagt ner stora resurser på att utveckla. 1928 köptes patentet av the American Paper Bottle Company som mellan 1929 och 1934 byggde de första maskinerna och förfinade konceptet.

Någon framgång fick man dock aldrig och till slut såldes rättigheterna att tillverka och distribuera Pure-Pak systemet till finmekanikföretaget Ex-Cell-O i Detroit. Företaget hade startats av tidigare Ford-anställda och servade den växande bil- och flygplansindustrin. Företaget gjorde om designen på maskinen som formar, fyller och förseglar förpackningen. Vid årsskiftet 1936-1937 installerades den första Pure-Pak-maskinen på mejeriföretaget Borden Company. Under det första året 1937 säljs inte mindre 42 miljoner Pure-Pak-förpackningar.

1956 fick den norska ingenjören Christian August Johansen licensrättigheter till Pure-Pak-systemet i hela Europa, med undantag av ett par länder, som amerikanerna redan sålde direkt till. Ingenjören hade varit i USA och sett potentialen i Pure-Pak-systemet och lyckats få den norska tobaksdynastin Andersen i Tiedemanns med på noterna. Tillsammans startar de A.S Elopak Ltd samma år och 1957 står den första fabriken för tillverkning av vätskekartong klar i Spikkestad, Norge.



Läs fortsättningen på den 100-åriga historien om världens första takåsförpackning – Pure-Pak – på Elopaks hemsida: www.elopak.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078