23948sdkhjf

Stora Ensos industridoktorand halvvägs

Åsa Nyflött har nu fått sin licentiatsexamen på Karlstads universitet och är därmed halvvägs till den efterlängtade doktorshatten. Hennes forskning handlar om förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar.
Till vardags kan man beskriva Åsas forskning som att hon undersöker hur det tunna lagret av oljebaserad plast, som finns på livsmedelsförpackningar tillverkade av kartong, kan ersättas med ett mer miljövänligt alternativ.

Själva kartongen i sig är ett väldigt miljövänligt och förnyelsebart förpackningsmaterial. Men det behövs en tunn plast på förpackningen för att garantera livsmedelssäkerheten.

”Det är oftast syret som skadar kvaliteten på förpackade livsmedel, så målsättningen är att skapa en förnyelsebar barriär som inte transporterar igenom syre. Både vi och våra kunder är måna om att finna bästa möjliga sätt att ersätta den oljebaserade plasten”, säger Åsa Nyflött.
Genom olika modelleringsförsök undersöker Åsa hur, eller om, syret transporteras genom barriärer uppbyggda av olika ämnen.

Drömmen vore att inte bara finna sätt att göra plasten förnyelsebar, utan även aluminiumet som finns i många livsmedelsförpackningar.
”Det finns massor med spännande miljöförbättrande forskningsområden att ägna sig åt”, avslutar Åsa Nyflött.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063