23948sdkhjf

Organisk tillväxt för Iggesund

Styrelsen för Holmenkoncernen, där Iggesund Paperboard ingår, beslutade på onsdagen att ge klartecken för investeringar för sammanlagt 530 miljoner SEK i anläggningarna Iggesunds Bruk i Sverige och Workington, England.
I Iggesund handlar investeringarna om att eliminera flaskhalsar i massaproduktionen så att den kan ökas från dagens 370 000 till 420 000 ton. För kartongbruket är målet att öka produktionen tio procent utan investeringar.

Enligt Olov Winblad von Walter, som är chef för Iggesunds Bruk finns det en outnyttjad potential i både massa- och kartongbruket som kan aktiveras. Bruket tar ytterligare ett steg mot att vara en av världens teknikledare, med lägst miljöpåverkan samtidigt som konkurrenskraften stärks i form av lägre rörliga kostnader,

Investeringen i Workington är ett första steg mot att öka kapaciteten på kartongproduktionen, från dagens 200 000 till 220 000 ton. Investeringen har förutom kapacitetsökningen som mål att lyfta Workington till tekniskt ledarskap inom falskartong.

”Vi har ett starkt efterfrågetryck på vår förbättrade Incada, inte minst sedan det visat sig att europeiska konverterare anser att den är den kartong med den bästa körbarheten när det gäller applikationer för konsumentprodukter för massmarknad. Självklart är det då positivt att kunna öka kapaciteten så att fler kan dra nytta av Incadas fördelar”, understryker Ulf Löfgren, chef för Iggesunds kartongbruk i Workington.

Under en femårsperiod har Iggesund Paperboard investerat kraftfullt för att stärka konkurrenskraften genom lägre energikostnader och samtidigt minimera användningen av fossila bränslen. Sammanlagt 3,4 miljarder SEK har använts till detta i både Workington och Iggesund. De investeringar som nu aviseras har mer bäring på produktionsökningar.

”Vi har minskat vår miljöpåverkan samtidigt som vi tar kontroll över våra energikostnader. Vi är väl rustade för en hårdare konkurrens på kartongmarknaden, men framför allt gentemot andra förpackningsmaterial. Vår strategi är att växa organiskt och för Workington är det här ett första steg i den riktningen. De aviserade investeringarna gör oss mycket bra positionerade både vad gäller produktkvalitet och kapacitet”, konstaterar Arvid Sundblad som är ansvarig för Iggesunds globala försäljning.

Foto: Tillverkningskapaciteten för Incada i engelska Workington ökar med 20 000 årston.(© Iggesund)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063