23948sdkhjf

OrganoClick bygger ny fabrik

Det svenska miljöinnovationsbolaget OrganoClick inleder nu en bred internationell lansering med storskalig produktion av sina gröna material- och kemiteknologier för trä-, textil- och fiberindustrin.
OrganoClick, det svenska prisbelönta innovationsbolaget inom miljöteknik, som levererar funktionella fiberbaserade material baserade på grön kemi, öppnar ny fabrik i Arninge i norra Täby. Investeringen i den nya anläggningen kommer att öka produktionskapaciteten av bolagets gröna kemiformuleringar med en faktor fyra till totalt cirka 20 000 ton per år.

OrganoClicks nya anläggning består av en maskinpark av homogenisatorer och omrörare som tillverkar de gröna kemiformuleringarna. Dessutom installeras en pilotlina för fibergjutning av tredimensionellt designade ”formpressade” produkter av fiberkomposit. Den första pilotlinan kommer att ha en kapacitet om ca 70 000 enheter per år - produkter kan exempelvis vara möbler eller paneler som används inom fordonsindustrin.



OrganoClick har gått från utvecklingsbolag till marknadsdrivet bolag och står nu redo att utöka sina leveranser av sin gröna kemi till en rad applikationsområden framför allt trä och textilier. I den nya fabriken finns också en pilotlina för fiberkompositer som kan producera förpackningsrelaterade produkter.

Idag ställs allt högre krav på kemikaliers säkerhet från både myndigheter via EU-lagstiftningen REACH men trycket och efterfrågan från konsumenter ökar också. Med OrganoClick biologiskt nedbrytbara teknik, som nu kommer att lanseras brett på den globala marknaden, finns nu ett alternativ till de perfluorerade ämnena

– OrganoClicks teknik och arbete med grön kemi är väldigt viktigt och något vi verkligen uppmuntrar. Inom de applikationsområden där de verkar finns idag stora utmaningar med att hitta ersättningar till bl.a. tungmetaller och perfluorerade ämnen. OrganoClicks teknik har potential att fasa ut flera av dessa ämnen vilket var en av anledningarna till att de vann Miljöinnovationspriset, säger Erik Noaksson, ekotoxikolog och tidigare verksamhetschef för Jegreliusinstitutet för tillämpad Grön Kemi och jurymedlem för Miljöinnovationspriset.

Den nya anläggningen och maskinparken kommer invigas under första kvartalet 2015, då produktionen kommer igång av bland annat träskyddsmedlet som används vid tillverkning av det miljöklassade röt- och flamskyddade virket OrganoWood. Träskyddsmedlet är det enda som är miljömärkt med Svenska Naturskyddsföreningens Bra miljöval då det inte innehåller den tungmetaller och biocider som annars används vid tillverkning av tryckimpregnerat virke.

Behandlingen av virket sker i samarbete med Bergs Timber, som har en av Nordens största träbehandlingsanläggningar i Nybro. De nya fabriken kommer att ha en produktionskapacitet av kemiformulering som räcker för tillverkning av totalt ca 70 000 m3 virke per år, vilket skulle kunna täcka ca 10 % av den svenska marknaden.

Fabriken kommer även öka tillverkningen av OrganoClicks vattenavvisande ytbehandlingsprodukt för textil, OrganoTex. Produkten är helt fri från perfluorerade ämnen (PFC:s) som exempelvis PFOA eller PFOS, vilka traditionellt använts för att tillverka vattenavvisande textiler och som visat sig vara giftiga och extremt svårnedbrytbara. Produktionskapaciteten för textilformulering räcker till behandling av ca 13,5 miljoner kvadratmeter tyg, något som motsvarar ungefär lika många vattenavvisande jackor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064