23948sdkhjf

Nytt Scanfill-material

Scanfill AB i Ystad, som ingår i Polykemi Group, fortsätter sitt intåg i förpackningsbranschen. Den senaste materialutvecklingen gäller en kvalité som lämpar sig väl för frysta matvaror.
Recepturen har modifierats för att klara av de temperaturer och mekaniska påfrestningar som krävs i packning, distribution och hantering av frysta förpackningar. Scanfill-materialet består till mer än hälften av mineral. Det ger en mycket fördelaktig miljöprofil; hälften av den oljebaserade plasten är ersatt med en naturlig råvara med i sammanhanget obefintlig miljöpåverkan.

– Inte nog med det, mineralen ger även fördelar då förpackningen formas. Produktionshastigheten kan i många fall dubbleras vilket ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar, säger Karl Banke, utvecklingschef på Scanfill AB

Den höga andelen mineral borde ge ett sprött material som har svårt att klara t.ex. ett falltest. Men verkligheten ser annorlunda ut. Den höga andelen mineral gör att materialet får pappersliknande egenskaper efter att det har formats.

– En mugg i vårt material kan knycklas ihop och vecklas ut väldigt många gånger utan att den spricker, förklarar Karl Banke.

När temperaturen är under fryspunkten, förändras egenskaperna för den polymer som ingår i materialet. Därför krävs en något förändrad receptur för att klara samma falltest som i rumstemperatur. Denna utveckling har nu Scanfill slutfört och materialet används kommersiellt för både fryst kyckling och frysta grönsaker.

För att demonstrera materialets egenskaper i frystemperaturer har Scanfill genomfört ett test, ofta kallat Falling Dart. En vikt, med en rundad spets, släpps från olika höjder mot materialet för att se hur väl kraften absorberas.

Scanfills fryskvalité har jämförts med några polypropen-kvalitéer som ofta används i förpackningsapplikationer. Testerna visar tydligt att de rena polypropenbrickorna spricker redan i rumstemperatur medan Scanfills fryskvalité klarar både rumstemperatur och kalla temperaturer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08