23948sdkhjf

Elanders gör storförvärv

Elanders tar ett rejält kliv i storlek genom att förvärva det Singaporebaserade bolaget Mentor Media Ltd. Företaget är specialiserat på erbjudande inom Supply Chain och har en stark position i Asien.
Genom förvärvet ökar Elanders årliga omsättning från cirka 2,2 till 3,5 miljarder kronor och antalet medarbetare stiger från cirka 1 900 till 3 600. Mentor Media konsolideras i Elanders från och med 1 januari 2014 och beräknas bidra till en väsentlig resultatökning redan under 2014. Köpeskillingen uppgår till ca 312 miljoner kronor på skuldfri basis och finansieringen av förvärvet sker via en kombination av externa krediter och nyemission.

–– Med Mentor Media blir Elanders nu komplett leverantör inom Supply Chain, där förpackningar och annat tryck ofta är delkomponenter, och vi tar ett steg uppåt i värdekedjan och utökar vårt erbjudande till globala kunder, säger Magnus Nilsson, VD och koncernchef för Elanders AB, och fortsätter;

– Genom förvärvet tar vi ytterligare kliv i vår strategiska positionering att minska vår exponering mot traditionellt tryck och vi skapar nu tre starka områden inom Elanders; Print & Packaging Solutions, Supply Chain Solutions and e-Commerce Solutions. De senaste åren har vi haft ett högt tempo i att omvandla Elanders från en klassisk tryckerikoncern till ett företag som erbjuder globala lösningar för våra kunder inom print, packaging, e-commerce och nu även supply chain. Mentor Media har en stark position i Asien, vilket innebär att Elanders nu blir ett företag som har cirka 40 procent av omsättningen i tillväxtregionen Asien.

Mentor Media är specialiserade på värdeadderande tjänster till företag inom elektronik- och datorbranschen och med särskilt fokus på produkt- och komponentflöden med extremt korta ledtider och omfattande statistikrapportering till kunderna. Verksamheten är uppbyggd kring sofistikerade IT-lösningar och tjänsteutbudet omfattar bland annat sourcing, inköp av delkomponenter, orderhantering och lagerhållning, fullfilment, distribution, e-handelslösningar samt olika after-sales-tjänster.

– Förvärvet är ett led i den strategi som Elanders drivit de senaste åren med målet att bli en global aktör med en allt mindre exponering mot traditionellt tryck. Genom förvärvet ökar vi också vår geografiska närvaro och går från verksamhet i 10 till 14 länder, säger Magnus Nilsson.

Mentor Media har verksamheter i åtta länder, där de största är Kina, Singapore, Indien och USA. Bolaget är även representerat i Japan, Mexiko, Taiwan och Tjeckien. Under 2013 förväntas bolaget omsätta cirka 185 MUSD.

Elanders senaste förvärv:

Fotokasten och d|o|m (e-Commerce), mars 2012, Tyskland

Midland Information Resources (Print & Packaging), december 2012, USA

McNaughtan's (Print & Packaging), februari 2013, Skottland

Myphotobook (e-Commerce), augusti 2013, Tyskland

Mentor Media (Supply Chain), januari 2014, Singapore
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093