23948sdkhjf

Miljötips inför dopparedagen

Nästan alla svenska hushåll källsorterar sitt hushållsavfall. Att äta upp julmaten istället för att slänga den och laga nytt sparar både pengar och miljö. Förpackningar gör att julmaten håller längre och du minskar risken att bli sjuk.
Varje människa orsakar i dag en ökning av växthuseffekten med mellan sex och åtta ton koldioxid per år. En stor del av utsläppen kommer från vår mat. Bra hantering av julmaten är bland det bästa vi kan göra för en bättre miljö. Förpackningar behövs och vi kan göra än mer gott för miljön genom att se till att återvinna dem så att producenter inte i onödan tvingas ta jungfruligt material ur jordskorpan.

– Nästan alla svenska hushåll källsorterar sitt hushållsavfall enligt SIFO. Det är underbart, men jag vet att vi kan göra ännu mer. Själv brinner jag för att göra det jag kan för en bättre miljö. Förutom att lämna förpackningar och tidningar till återvinning, säger jag till mina barn, precis som mina föräldrar sa till mig: ”Ät upp maten”, säger Kent Carlsson, VD på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Med julmat och julklappar följer många förpackningar. På de flesta matförpackningar anges hur de ska sorteras. Information finns även på www.ftiab.se/sortering . På FTI:s webbsida finns även en sökfunktion över var närmsta återvinningsstation finns. Bra att veta när man kanske firar jul där man inte har varit förut.

Det är svårt att rätt planera tömningar av landets återvinningsstationer så att det alltid finns plats under julhelgen. FTI uppmanar därför besökare att platta till kartonger och andra pappersförpackningar och att stoppa mindre pappersförpackningar i större. På så sätt ökar chansen att alla extra pappersförpackningar vid jul får plats.

– För dem som får besök av tomten vill vi gärna berätta att julklappspapperet sorteras som en förpackning av papper. Det är viktigt, därför att de – till skillnad från tidningar – återvinns vid pappersbruk som är specialiserade på denna typ av papperskvalitet. Tänk också på att ta bort snören från julklappspapperet. Snören ska slängas i det vanliga hushållsavfallet, avslutar Kent Carlsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109