23948sdkhjf

Nya säkerhetsstandarder 2016

År 2016 ska de två främsta standarderna för maskinstyrning, ISO 13849 och IEC 62061, förenas till en: ISO/IEC 17305. Hur kommer det att påverka industrin och hur kan man förbereda sig?
Krönika av: Martin Brolin, Commercial Engineer Safety and TÜV Functional Safety Engineer, Rockwell Automation Scandinavia.

Säkerhetsstandarder utgör en fundamental del av det dagliga arbetet för maskintillverkare, systemintegratörer och tillverkare av färdiga produkter för försäljning. Efterlevnaden av standarder beror i hög grad på den applikation dessa parter utvecklar eller den maskin som de använder. Så hur bör man tänka strategiskt?

­Det var inte så länge sedan vi gick över från de relativt enkla kategorierna i EN 954 till en mer komplex modell med PL (Performance Level) i EN ISO 13849 och SIL (Safety Integrity Level) i IEC 62061. Det var inte lika populärt hos alla, men de flesta accepterade ändå att någon sorts förändring var nödvändig. Förändringsprocessen är dock inte över än. Arbetet har nu inletts med att foga samman EN ISO 13849 och IEC 62061. En avsevärd mängd tid och pengar har spenderats på att ta oss dit vi är nu, och vi bör definitivt inte börja om från början. Nu kan man också ta tillfället i akt att göra förbättringar.

Jag tror att vi har nått ett tak vad gäller komplexitet, och att den nya standarden inte borde innehålla några nya metodologier eller formler. Sammanslagningen av IEC 62061 och ISO 13849 kommer att eliminera det krångel som det innebär att ha två olika standarder. Sammanslagningsprocessen bör ses som en möjlighet till förtydligande och förenkling. Den är också ett tillfälle att lösa en del kända problem, exempelvis tillhandahållandet av tillförlitlighetsdata.

Utifrån en maskinleverantörs perspektiv bör övergången till ISO/IEC 17305 te sig mindre skrämmande om man redan har migrerat från EN 954-1 till ISO 13849. Den erbjuder också ett antal stora möjligheter. Med en enda gemensam standard kommer den inte bara att vara lättare att hantera – den kommer även att vara global, vilket innebär att möjligheterna att hitta nya exportmarknader blir mycket större, och att behovet av att ha en djupgående förståelse av lokala lagar kring säkerhet kommer att minska.

Tillverkare av färdiga produkter kommer att gynnas av den enkelhet som en ensam standard innebär för alla maskiner, celler, produktionslinjer och anläggningar både nationellt och globalt. Man kommer inte att behöva tillgodose alla olika lokala säkerhetsstandarders egenheter, eftersom alla tillgångar kommer att behöva uppfylla en och samma standard.

Som globalt ledande leverantör av säkerhetslösningar (enligt Arc Advisory Group) befinner sig Rockwell Automation redan i en stark position för att hjälpa sina kunder att ta sig an nästa stora förändring.

Detta är ett tillfälle för branschen att införa en ny kombinerad säkerhetsstandard som verkligen tar itu med några av de problem som upplevs med de två befintliga standarderna. Vi vann mycket i och med införandet av EN ISO 31849 och IEC 62061, men det innebar definitivt vissa kompromisser längs vägen. I och med införandet av ISO/IEC 17305 är det nu dags att granska dessa kompromisser på nytt, och se till att få det bästa av båda världarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062