23948sdkhjf

Årets unga kartongåtervinnare utsedda

Idag delar Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak ut pris i återvinningstävlingen ”Jakten på de glömda kartongerna”. Tävlingen har varit öppen för hela grundskolan från förskoleklass till årskurs 9.
Alla klasser som återvunnit mer än 50 procent av sina förbrukade dryckeskartonger för mjölk, juice, fil och annat hemma under två veckor, blir diplomerad Återvinnarklass 2013. Totalt har 24 285 elever i hela landet deltagit i tävlingen under hösten.

Nu har Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak med hjälp av lotten utsett de nationella vinnarna: klass 3 på Lilla Järnåkraskolan i Lund, klass 4A på Igelboda skola i Saltsjöbaden och klass 7A på Träkvista skola, Ekerö.

– Vi är jätteglada att så många elever, lärare och föräldrar engagerar sig för återvinning. Det är fantastiskt att vår skoltävling som vi nu har genomfört för andra året i rad totalt har lockat över 85 000 elever. Samtidigt är det glädjande att se att återvinningen av dryckeskartonger fortsätter att öka i Sverige. Om hushållen slänger kartongerna i de vanliga soporna går industrin miste om värdefull returfiber som kan bli nya produkter, säger Erik Lindroth, Miljödirektör på Tetra Pak Sverige.

Klass 4A på Igelboda skola och klass 7A på Träkvista skola vinner 10 000 kr till en önskeresa och de får även välja ett naturvårdsprojekt hos WWF att stödja till ett värde av 1 000 kronor per elev. Vinnarna i årskurs f-3 och 4-6 vinner även ett års gruppmedlemskap i Panda Planet – WWF för unga mellan 8-13 år.– En mycket relevant tävling! Eleverna tyckte att det var jättekul att få göra något för miljön på riktigt. Många familjer har förändrat sitt beteende och återvinner nu sina dryckeskartonger tillägger Maria Lindholm, lärare i klass 4A, Igelboda skola.

– Tävlingen är en trevlig avslutning på ett nödvändigt och viktigt arbetsområde - miljö. Eftersom tävlingen handlar om återvinning hemma synliggör det deras eget agerande och kan förhoppningsvis påverka det positivt nu när de förstår mer av de negativa konsekvenserna, säger Lena Munther Sandström, Ma/No och Tk-lärare på Träkvista skola.

2012 startade Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF ett samarbete för att öka återvinningen av dryckeskartong. Det blev ett mycket lyckat resultat under 2012 då återvinningsgraden ökade från 23,7% till 29%. Målet under 2013 har varit att fortsätta öka återvinningen med 3-5 procentenheter så att snart var tredje kartong återvinns. Nu strax innan årets slut ser det ut som det målet kommer att uppnås, mycket tack vare engagemanget från elever, skolor och familjer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328