23948sdkhjf

Starkast lyser stjärnan över inkjet

Årets sista utgåva av packmarknaden är traditionsenligt ett samarbete över gränserna. Danska Packmarkedet bidrar med en sektion om 16 sidor om vad som är aktuellt på andra sidan sundet. Det blir med andra ord som vanligt en lite extra matnyttig tidning i juletider.
I Packmarknadens decembernummer kan ni läsa den första delen av vår rapport från Labelexpo 2013. Mässan med de senaste produkt- och tekniknyheterna inom etikett- och förpackningstryck blev som förutspått en besökarsuccé. Inte konstigt med tanke på att industrin befinner sig i ett teknikskifte, där nya digitala trycktekniker förändrar affärsmodeller och ger etikettproducenter helt nya verktyg att jobba med för att bredda sitt kunderbjudande.

Starkast lyser stjärnan över utvecklingen inom inkjet just nu. Många nya pressar presenterades på mässan från leverantörer med lång erfarenhet av tekniken från andra områden. Produktionsmässigt står de sig väl i konkurrensen med tonerbaserade pressar. Frågan man ställer sig – kommer det att finnas plats för alla?

Samtidigt sitter inte flexoindustrin med armarna i kors och tittar på. Även den tekniken vässas för att kunna konkurrera på korta serier och hybridpressar med inkjet som digitala tryckverk kan erbjuda det bästa av två världar. Något som växer mer än etiketter just nu är tryck på förpackningsfilm. På detta område finns ett nyvaknat intresse hos offsetpresstillverkare, som vill ha en del av den växande kakan, särskilt som utvecklingen inom tidningstryck och civilgrafiskt ser rätt dyster ut.

Det är en spännande kamp mellan olika trycktekniker som utspelar sig just nu och Packmarknaden kommer att följa den på nära håll. Av utrymmesskäl har vi varit tvungna att dela upp rapporten från Labelexpo i två delar. Den första ger en rätt bra bild av vad som pågår. Andra delen hittar ni i vår första utgåva 2014.

I Packmarknadens julnummer kan ni också läsa Packmarknadens initierade rapport från K-mässan om de senaste nyheterna från maskin- och materialleverantörer för plastförpackningar. Läs också om hur de svenska kartongkonverterna nu höjer sina röster för att uppmärksamma EU-bidrag som snedvrider konkurrensen mellan länder inom EU. Och hur Axfood nu går i täten för användning av grön PE i svensk handel. Och naturligtvis mycket annat...

Från oss på Packmarknaden återstår inte mer detta år än att önska er alla en riktigt:

God Jul

&

Gott Nytt År
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079