23948sdkhjf

Axfood går i täten för miljövänlig plast

Axfood blir först ut på den svenska marknaden med grön PE för frukt. Ekologiskt odlade bananer från Axfoods eget märke Garant Eko packas nu i påsar som framställts av sockerrör. – Alla våra EMV-varor på frukt och grönt-sidan är ekologiska och kräver ett miljövänligt tänk även i förpackningsfrågan, säger Elisabeth Gunnarsson på Axfood.


Miljöchef Åsa Domeij och Elisabeth Gunnarsson på Axfood AB.

Det är kombinationen av ett återvinningsbart plastmaterial av förnyelsebar råvara med samma egenskaper som konventionell plast, som gör materialet närmast unikt och därför mycket intressant ur miljösynpunkt, menar Axfood.

– När vi fick vetskap om att det var möjligt att få fram en polyeten, baserad på förnyelsebar råvara med samma egenskaper som traditionell polyeten, blev vi naturligtvis både nyfikna och glada över det nya materialet, fortsätter Elisabeth. Vi började med att använda detta material till Hemköps bärkassar. När det var aktuellt med designförändring på vårt Garant Eko sortiment för frukt & grönt, passade vi på att gå över till påsar i grön polyeten (PE) istället. Påsen är dyrare än en påse tillverkad av konventionell PE. Men vi anser att den kostnaden är värd att ta, säger Elisabeth.

Axfood bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandel i Sverige. Detaljhandeln drivs genom de egenägda kedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra. Alla Willys 180 butiker i Sverige är certifierade enligt ”Bra Miljöval” och alla har tillgång till Garant Eko frukt & grönt. I´m green har använts till de påsförpackade produkterna, i detta sortiment.

– Nästa steg är att vi måste bli bättre på att kommunicera vårt miljö- och hållbarhetsarbete till våra kunder. En hel del konsumenter har svårt att förstå varför ekologiska produkter är förpackade och framför allt varför man valt förpackningsmaterial i plast, säger Elisabeth. För att undanröja eventuella missförstånd finns ett tryckt löv på framsidan av påsarna som informerar om att förpackningen är tillverkad i ett förnyelsebart material. Med stor sannolikhet är vi bara i början när det gäller användandet av detta nya material, avslutar Elisabeth Gunnarsson.

Läs en längre artikel om Axfoods satsning på grön PE i nästa nummer av Packmarknaden, ute den 12 december.

Fotnot: EMV står för egna märkesvaror
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062