23948sdkhjf

Samarbete gav lättare läkemedelsförpackningar

Läkemedelsföretag kan nu dra nytta av lättare förpackningar än någonsin. Stora Enso, förpackningstillverkaren Edelmann och Uhlmann som levererar förpackningslinjer har testat och godkänt en kartong med lägre ytvikt för produktion av läkemedelsförpackningar på snabba förpackningslinjer.
Testet visade att Stora Ensos Tambrite-kartong på 215 gsm enkelt kan användas i stället för de kartonger på 250 gsm som normalt används utan att tumma på förpackningsegenskaperna.

Den minskade förpackningsvikten ger besparingar och miljöfördelar genom hela leveranskedjan och produktens livscykel samt innebär lägre materialåtgång och vikt under lagerhållning och transport, mindre förpackningsavfall och avgifter samt ett lägre koldioxidavtryck.

– Projektet kombinerar Stora Ensos materialexpertis med konverterings- och fyllningsexpertisen hos ledande förpackningsleverantörer för läkemedelsindustrin, säger Wilfried Schmahl, Segment Development Manager på Stora Enso, som arbetar både med läkemedelsföretag och med choklad- och konfektyrvarumärkesägare.

– Genom att fokusera på ett mål lyckades vi tillsammans optimera alla faktorer och åstadkomma det effektivaste och mest hållbara resultatet: minimerad materialåtgång, utmärkta tryck- och konverteringsegenskaper inklusive möjlighet att trycka säkerhetskoder med maximal hastighet på fyllningslinjen.

Utvecklingsprojektet startade med trycktester i slutet av 2012. Stora Ensos Tambrite-kartong jämfördes med flera konkurrerande kartonger med ytvikten 250 gsm som normalt används i läkemedelsförpackningar. Edelmann tillverkade förpackningar i tre olika storlekar och förpackningstestet gjordes på en av Uhlmanns avancerade snabba förpackningslinjer med maxhastigheten 300 förpackningar per minut. Tambrite med lägre ytvikter från 235, 225 och ner till 215 gsm kördes problemfritt med full hastighet.

Användningen av lättare förpackningar demonstrerades framför publik på FachPack-mässan i Tyskland där Tambrite-förpackningar på 215 gsm kördes på förpackningslinjen BEC300 vid Uhlmanns monter. Den innovativa lösningen marknadsförs av Edelmann under namnet ValueCase.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078