23948sdkhjf

World Star till två svenska innovationer

Två av årets Scanstar-vinnare från Sverige erhöll också pris vid utdelningen av World Star i slutet av november. World Star-vinnare är IPG, Intelligent Packaging Group AB – för smart lastpall och Tempix AB – för temperaturindikator i kylkedjan.
IP-Group belönades med World Star för sin Loop Pallet en ny sorts lastpall för slutna retursystem, som effektiviserar lagring- och transport. Pallserien består av en kvartspall, halvpall och en helpall. Fördelen med pallen är att den är staplingsbar och alla pallar, oavsett storlek, är kompatibla. Pallen har potential att reducera volymen i returtransporten med upp till 40 procent.Smart pall från IPG fick pris.Den vanligaste pallen på marknaden är helpallen. Med IP- Groups helpall

kan 24 st staplas per stuv gentemot träpallens 17 st. Pallen har precis

som träpallen tre medar undertill och fungerar såväl i pallställage,

rullbaneband som kedjetransportör. I toppmaterialet klarar pallen en

dynamisk belastning på 1 000 kg.Pågen var först med att byta ut sina traditionella träpallar mot den staplingsbara helpallen. Pågen minskade från 30 000 till 18 000 pallplatser och antalet lastbilar (bil med släp, 48 ppl) med 250 st/år. Om man räknar in de minskade kostnaderna för reparationer och svinn samt minskade lagerytor har det för Pågen resulterat i en årlig besparing på 7 Mkr.Tempix temperaturindikator håller koll på kyldkedjan.Tempix AB får pris för sin temperaturindikator. En innovativ produkt som vinner mark i handeln. Temperaturindikatorn avslöjar om en enskild förpackning hanterats i för höga temperaturer i något led i kyldkedjan mellan tillverkare och kund. Indikatorn är en etikett som består av en absorbent, (en termopappersetikett) och en behållare/etikettslock med en aktivator. Temperaturområdet för indikatorn är mellan minus 30 till plus 30 grader och noggrannheten är 0,5°.På etiketten finns ett svart streck som försvinner om varan under någon del av hanteringen har varit utsatt för temperaturer över de rekommenderade. Dessutom blockeras streckkoden så att varan inte kan passera i kassan. Indikatorn har även ett litet streck som anger om varan utsatts för alltför höga temperaturer under transporten. Det är alltså alltid tydligt var ansvaret ligger i kylkedjan.Indikatorn fungerar alltså som en garanti för rätt hanterad kylvara från producent till butikskassa. När varan scannats i kassan är det den enskilde konsumentens ansvar att hantera varan på rätt sätt.För att se fler pristagare i World Star klicka HÄR!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126