23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Packnet
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Plast av protein skyddar maten

Forskare har tillverkat en biobaserad plast från vassle, som är en biprodukt vid osttillverkning. Plasten fungerar utmärkt i folier till matförpackningar. Det är forskare vid Fraunhofer Institut i tyska Freising som utvecklat den nya plasten och en metod som gör det lönsamt att tillverka materialet i industriell skala.Foto: Fraunhofer IVV

Det är proteinerna i vasslen som utnyttjas. För att de tunna proteinfilmerna ska bli hållbara ingår även andra biobaserade ämnen i receptet, exempelvis glycerin och sorbitol. Hela 90 procent av all mjölk som används till ost i Europa blir vassle, och att ta hand den är i dag en utmaning för osttillverkarna. Läs en längre artikel om detta forskningspojekt i Packmarknaden nr 3, utkommer 8 mars. Behöver du en prenumeration, Klicka Här!

BREAKING
{{ article.headline }}
0.109