Enligt Arla Foods, som utvecklar tekniken i nära samarbete med ledande maskintillverkare, är det i ett första skede aktuellt att tillverka mindre flaskor. Med sträckblåsning får flaskorna, genom den biaxiella orientering som sker, en högre styrka än PET-flaskor eller formblåst HDPE.Tekniken med HDPE (polyeten med hög densitet) ger ett mindre koldioxidavtryck, då materialet är helt återvinningsbart och det är möjligt att blanda i upp till 50 procent återvunnen plast.Konsumenttester har gjorts och Phil O´Driscoll, som är förpackningstekniker vid Arla Foods, säger att den nya typen av flaska blivit väl mottagen.– Utvecklingen fortgår och är en av flera nya teknologier som vi utforskar i syfte att optimera vårt sortiment av förpackningar, säger han.Det är första gången som HDPE används till mjölkflaskor, som är den dominerande förpackningstypen för mjölk i Storbritannien. Nampak Plastics tillverkar sedan tidigare HDPE-flaskor, men dessa är konventionellt formblåsta. Mjölkflaskorna av sträckblåst HDPE är de första i världen, men Arla använder sedan tidigare små HDPE-flaskor istället för PET på den svenska marknaden för sin drickyoughurt Yalla.
Arla först med mjölkflaskor av HDPE
På den brittiska marknaden förbereder Arla Foods introduktionen av sträckblåsta mjölkflaskor av HDPE. De kommer att bli de första i sitt slag i världen och har miljömässiga fördelar, jämfört med PET-flaskor.