23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Packnet
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Sänk temperaturen!

Sänk temperaturen i livsmedelsbutikernas kyldiskar från rekommenderade +8 grader till +5 grader. Det har Konsumentföreningen Stockholm (KfS) uppmanat Svensk Dagligvaruhandel som är branschorganisationen för de stora livsmedelskedjorna.
Med sänkt temperatur fördubblas nästan hållbarheten på exempelvis charkprodukter och kylda färdigrätter. - Det förvånar mig att handeln i allmänhet fortfarande har max +8 grader för kylda livsmedel. Det förkortar hållbarheten väsentligt i jämförelse med en temperatur på +4 till +5 grader, som de flesta andra länder i Europa håller, säger Louise Ungerth, chef för Konsument och Miljö på KfS.Ytterligare gynnsamma effekter av en sänkt temperatur i kyldiskarna är att mängden konserveringsmedel och salt kan sänkas i vissa livsmedel och att matavfallet kan minska i butiker och hushåll.- Vi uppmanar livsmedelskedjorna att prioritera investeringar i kyldiskar som möjliggör sänkta temperaturer. Vi konsumenter har allt att vinna på det, säger Louise Ungerth, och tillägger att det givetvis också är viktigt att hushållen har låg temperatur i sina kylskåp.Branschorganisationen Kött- och Charkföretagen, som organiserar 90 procent av chartillverkarna, stöder KfS uppmaning. Tilläggas bör att när det gäller grönsaker och frukt bör de förvaras i högre temperatur. Ladda ner förvaringsguide här.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.079