23948sdkhjf

Sänk temperaturen!

Sänk temperaturen i livsmedelsbutikernas kyldiskar från rekommenderade +8 grader till +5 grader. Det har Konsumentföreningen Stockholm (KfS) uppmanat Svensk Dagligvaruhandel som är branschorganisationen för de stora livsmedelskedjorna.
Med sänkt temperatur fördubblas nästan hållbarheten på exempelvis charkprodukter och kylda färdigrätter. - Det förvånar mig att handeln i allmänhet fortfarande har max +8 grader för kylda livsmedel. Det förkortar hållbarheten väsentligt i jämförelse med en temperatur på +4 till +5 grader, som de flesta andra länder i Europa håller, säger Louise Ungerth, chef för Konsument och Miljö på KfS.Ytterligare gynnsamma effekter av en sänkt temperatur i kyldiskarna är att mängden konserveringsmedel och salt kan sänkas i vissa livsmedel och att matavfallet kan minska i butiker och hushåll.- Vi uppmanar livsmedelskedjorna att prioritera investeringar i kyldiskar som möjliggör sänkta temperaturer. Vi konsumenter har allt att vinna på det, säger Louise Ungerth, och tillägger att det givetvis också är viktigt att hushållen har låg temperatur i sina kylskåp.Branschorganisationen Kött- och Charkföretagen, som organiserar 90 procent av chartillverkarna, stöder KfS uppmaning. Tilläggas bör att när det gäller grönsaker och frukt bör de förvaras i högre temperatur. Ladda ner förvaringsguide här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047