23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Packnet
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Ny forskarrapport om livsmedelsförpackningar

En ny avhandling om "Nya llvsmedelsförpackningar som tål fett och oljor" har lagts fram på KTH. Det är forskaren Christian Aulin som har forskat på hur fetter sprider sig i papper, kunskap som är viktig att ha när man konstruerar förpackningar för feta livsmedel.








































































Behovet av pappersbaserade förpackningar som är fett- och oljeresistenta ökar. Det är t ex förpackningar för bröd och andra bakverk, snabbmat och djurfoder. Avhandlingen behandlar de fundamentala och grundläggande faktorer som styr vätning och spridningen av oljor i olika cellulosamodeller.– Denna grundforskning skall sedan förhoppningsvis leda fram till en utveckling av fettresistenta pappersförpackningar med mycket bättre egenskaper än dagens förpackningar, säger Magnus Huss, VD för Plast- & Kemiföretagen som stöder forskningen.Metoderna som studerats innebär att olje- och fettresistent cellulosa framställs genom kemisk och topografisk modifiering av cellulosan. En stor del av Christian Aulins arbete har också ägnats åt utveckling av cellulosaytor med olika kristallina egenskaper. Ytorna användes som substrat för att studera oljevätning.Christian Aulins doktorsarbete har skett inom ramen för Forskarskolan ytkemi för plast- & kemiindustrin, YPK. Doktoranderna inom YPK har en anställning, och Christian Aulin är anställd på BIM Kemi AB i Stenkullen-Lerum, och en handledare på en högskola, i detta fall KTH i Stockholm.– Forskarskolans målsättning är att stärka konkurrenskraften hos företag med behov av ytkemisk kunskap. Det är viktigt särskilt för mindre och medelstora företag, säger Magnus Huss.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094