Det är ökande kundkrav på bekvämlighet i kombination med livsmedelssäkerhet som har varit drivande under utvecklingen av Classic-serien. Dessa burkar, som förses med till innehållet anpassade skruvlock, har samma former som klassiska glasburkar. Men de väger betydligt mindre och krossas inte lika lätt. Fen olika storlekar tillverkas, med volymerna 212, 610, 700 och 830 milliliter samt en burk på en liters volym. Plana ytor på de burkar som inte är cylindriska ger utmärkta ytor för etikettering. De fyrkantiga ”skuldror” som samtliga burkar har, ger en optimal styrka och motståndskraft mot höga temperaturer under varmfyllning. Upp till 120 graders värme klarar burkarna av, enligt RPC, och detta gör att de kan steriliseras och innehållet pastöriseras under fyllningen.
Nyklassisk serie utmanar glasburken
Till det yttre ser de ut som glasburkar, men de är tillverkade av ett betydligt lättare plastmaterial – av värmetålig polypropen och EVOH. Denna kombination ger den nya produktserien Classic en effektiv syrebarriär med hållbarhetstider på 12 månader eller längre tid, uppger den brittiska tillverkaren RPC Containers Corby.
Det är ökande kundkrav på bekvämlighet i kombination med livsmedelssäkerhet som har varit drivande under utvecklingen av Classic-serien. Dessa burkar, som förses med till innehållet anpassade skruvlock, har samma former som klassiska glasburkar. Men de väger betydligt mindre och krossas inte lika lätt. Fen olika storlekar tillverkas, med volymerna 212, 610, 700 och 830 milliliter samt en burk på en liters volym. Plana ytor på de burkar som inte är cylindriska ger utmärkta ytor för etikettering. De fyrkantiga ”skuldror” som samtliga burkar har, ger en optimal styrka och motståndskraft mot höga temperaturer under varmfyllning. Upp till 120 graders värme klarar burkarna av, enligt RPC, och detta gör att de kan steriliseras och innehållet pastöriseras under fyllningen.