23948sdkhjf

Fransk teknik kan ge fem månaders hållbarhet

Den franska maskintillverkaren Rosas har utvecklat en teknik för termoformning som man hävdar kan öka hållbarhetstiden för livsmedel radikalt. Uppemot 21 veckors hållbarhet utlovas med den metod för trågförslutning som man tagit fram en maskinprototyp för. Rosas maskinprototyp
Förpackningsmaskinen använder ett slags injektionsteknik i ett slutet

system, där trågförslutningen görs utan att livsmedelsgas behöver

injiceras från sidorna. Maskinen har dubbla kammare, som i två steg avlägsnas syret ur tråget.

I samband med förpackning i modifierad atmosfär, MAP-teknik, återstår

med befintliga metoder en låg halt syre på 2-5 procent i förpackningen

efter förslutningen. Rosas hävdar att man klarar av att producera helt

syrefria förpackningar. Detta ökar hållbarheten från 21 dagar till 21

veckor vid förvaring i en temperatur på 1°C och med toppfilm av optimal

materialkvalitet.

Rosas tror på sin innovation, menar att den kan innebära en fransk

revolution inom livsmedelshanteringen. Metoden lämpar sig väl för

produkter som ska tranporteras längre sträckor, och Rosas påpekar att

det går åt 20 procent mindre mängd filmmaterial med den här

förpackningstekniken.

Slutanvändare kan spara stora belopp, hävdar företaget, men kritik mot

metoden förekommer också. Till Svenska Dagbladet säger Marie-Louise

Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet,

att utvecklingen inte är helt bekymmersfri:

- Jag tycker den är farlig och lite ruggig. Om bakterier som listeria

letar sig in i en syrefri förpackning så förvandlas de och blir mer

aggressiva. De kan växa även i kyla, säger hon.

I samma artikel uppger företrädare för Ica och Coop att man för

närvarande inte har några planer på att ändra sina förpackningar för

utökad hållbarhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125