23948sdkhjf

Klimatsmart teknik ger hälsosamma livsmedel

Lundaföretaget Pastair har utvecklat en ny, energisnål  teknik som bygger på tillförsel av aktivt syre. Metoden oskadliggör mikroorganismer i livsmedel utan uppvärmning. Bakom innovationen står Tetra Paks förre utvecklingschef Johan Sjöberg. Först ut att testa den nya tekniken är Skånemejerier, som under hösten installerar en fullskalig försöksanläggning.Johan Sjöholm
Flytande livsmedel som mjölk, juice, soppor och såser måste genomgå

värmebehandling, så kallad pastörisering, i livsmedelsfabriken innan de

säljs till konsument. Värmebehandlingen tar död på skadliga

mikroorganismer, men den har också en del oönskade effekter.

Pastairs VD Johan Sjöholm förklarar:

– Alla kan känna skillnaden i smak mellan ett färskt livsmedel och ett

som varit uppvärmt, men det finns fler skillnader. Värmebehandlingen

tar också död på biologiskt aktiva och hälsosamma komponenter, som man

egentligen skulle vilja ha kvar. Vår teknik lämnar kvar både smakämnen

och nyttigheter. Maten blir godare och mer hälsosam.

Pastairs teknik bygger på att mikroorganismer dödas med hjälp av s.k.

aktivt syre, som sedan tidigare används för rening av dricksvatten. I

flera årtionden har livsmedelsindustrin försökt ta fram metoder som

möjliggör ”kallpastörisering” men antingen har teknikerna varit för

svåra att skala upp eller alldeles för dyra.

Johan Sjöholm står bakom flera innovativa uppfinningar, bland annat den

fyllningsteknik som används av Ecolean i Helsingborg,. Sedan 1997 har

han arbetat med att ersätta den traditionella värmepastöriseringen för

att skapa mer näringsrik mat, och de senaste två åren har försök pågått

i pilotskala på Skånemejerier. De har gett livsmedel av mycket hög

kvalitet, men enligt Pastair är det inte den enda vinsten.

– Värmebehandling av livsmedel kräver energi, som kostar stora pengar

samtidigt som den bidrar till växthuseffekten. Våra beräkningar visar

på stora energibesparingar jämfört med traditionell teknik. Vi känner

att vi kan bidra med en metod som är mer hållbar och kan därför med

gott samvete kalla oss klimatsmarta, säger Johan Sjöholm.

Även Skånemejeriers VD Ola Erici är förväntansfull inför de

fullskaleförsök som startar i företagets Lunnarpsanläggning under

hösten:

– Skånemejeriers vision är att bli Nordens mest kända hälsoföretag.

Dessutom vill vi gå i spetsen när det gäller att minska

livsmedelsindustrins energianvändning. Det ska bli mycket intressant

att utvärdera Pastairs teknik.

Skånemejerier är inte ensamma om att testa den nya tekniken. Det har

även Landskronabaserade havremjölkstillverkaren Oatly gjort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11