Inte mindre än 28 professorer och ett 30-tal andra forskare är knutna
till projektet, som har fått 60 miljoner kronor under en femårsperiod.
I gruppen samsas ingenjörer från papperssidan med specialister på
livsmedel, bakterier, kemi och molekylbiologi. Det gemensamma målet är
att utveckla biopapper.
George Rosenberg tror att papper som hämmar bakterier för
livsmedelsindustrin kan finnas på marknaden om fem-sex år. Nästa steg
är förpackningar som varnar konsumenten om produkten innehåller
salmonella eller andra farliga smittämnen.
Det finns pengar att spara om färre skulle bli sjuka av bakterier i
maten. 76 miljoner människor blir matförgiftade varje år i USA. 325 000
av dem hamnar på sjukhus och 5 000 dör. Notan för medicin går på många
miljarder.
Forskarna ser även biopapperens möjlighet i utvecklingsländer. Ett
biopapper skulle kunna signalera om vatten är drickbart och även döda
smittämnen i vattnet och göra det drickbart.