23948sdkhjf

Tuffa tider väntar i Stora Enso

Det är tuffa tider för de nordiska skog- och papperskoncernerna. Efter att SCA har aviserat ett omfattande neddragnings- och besparingsprogram, är det nu svenskfinska Stora Enso, som presenterar liknande åtgärder för att försöka vända den starkt negativa ekonomiska utvecklingen inom koncernen.
Stora Enso presenterar två förbättringsprogram: "Profit 2007" ska öka vinsten före skatt med 300 miljoner euro från och med mitten av 2007 och "Asset Performance Review" (APR) ska minska årskapaciteten med 400.000 ton på kort sikt. Det framgår av ett pressmeddelande.
Det första programmet innebär att kostnader för produktion och administration ska minska med 160 miljoner euro respektive 120 miljoner euro. Samtidigt ska försäljning och produktmix förbättras, vilket bedöms ge 20 miljoner euro. Programmet innebär att personalminskningar om 2.000 personer har identifierats.I programmet ingår att personal- och redovisningsfunktioner samordnas och att administrationen för flera bruk slås samman. Merparten av Treasury-avdelningen flyttas från London till Helsingfors.Av personalminskningen sker något mer än hälften i Norden och resten i övriga Europa. Eventuell utkontraktering gör att antalet anställda kan minska med ytterligare 600-700 anställda.Programmet Asset Performance Review innebär att fyra enheter med en årskapacitet om cirka 400.000 läggs ned. Samtidigt ska sex produktionsenheter säljas. Detta program kan påverka ytterligare 2.300 anställda, varav 730 anställda har identifierats.Uppemot 7.000 av Stora Ensos anställda i Europa kan komma att påverkas av nedläggningar, försäljningar eller outsourcing, framgår det av ett pressmeddelande.Utanför dessa två program överväger Stora Enso framtiden för ytterligare fyra bruk, ett i Finland, ett i Nederländerna och två i Tyskland."Anläggningarna kommer att bedömas utifrån ett antal ekonomiska och operativa mått, med långsiktig lönsamhet som främsta kriterium. Inga åtgärder är uteslutna beträffande framtiden för dessa bruk", skriver Stora Enso i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063