23948sdkhjf

Kris i SCA – 3.600 anställda berörs av nya sparåtgärder!

För att stärka förutsättningarna för att åter nå en god lönsamhet, har SCA beslutat genomföra ett omfattande effektiviseringsprogram. Till åtgärderna hör avveckling av 350.000 ton testliner och 100.000 ton mjukpapper, motsvarande 17 % respektive 7 % av SCA:s europeiska kapacitet. Samtidigt genomförs teknikinvesteringar för att stärka produktkvaliteten. Det skriver företaget i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.
Programmet, som berör samtliga affärsområden och 3.600 anställda, bedöms fullt genomfört leda till en årlig besparing om 1.550 miljoner kronor. Åtgärderna planeras, i allt väsentligt, vara genomförda före utgången av första kvartalet 2007. Antalet anställda i Sverige som riskerar uppsägning beräknas till cirka 400 stycken.
- Med det totala åtgärdsprogrammet, som innefattar bl.a. kapacitetsnedläggningar inom förpackningar och mjukpapper, tar SCA ytterligare krafttag för att förstärka förutsättningarna för höjd lönsamhet och bidra till en förbättring av marknadsbalansen vad gäller liner och mjukpapper , säger koncernchefen Jan Åström.
Inom SCA:s europeiska förpackningsverksamhet ska åtgärderna ses bland annat mot bakgrund av rådande utbudsöverskott av wellpappråvara och dess negativa effekter på prisbildning och lönsamhet. SCA:s testlinerverksamhet kommer att reducera sin produktionskapacitet med 350.000 ton. Inom wellpappområdet kommer ett antal konverteringsenheter att stängas och volymerna att överflyttas till mer konkurrenskraftiga enheter. Dessutom genomförs kapacitets- och kvalitetshöjande investeringar för att bibehålla marknadsvolymer hänförliga till konverteringsanläggningar som läggs ned. Antalet anställda i affärsområdet kommer att minska med 2.000. De årliga besparingarna bedöms uppgå till 860 miljoner kronor med full effekt från och med 2008.
Inom affärsområdet Hygienprodukter kommer SCA:s europeiska mjukpapperskapacitet att reduceras med 100.000 ton genom nedläggning av flera anläggningar. Samtidigt investerar man i en ny maskin med kapaciteten 60.000 ton och i nya moderna konverteringslinje, som innebär högre produktivitet och förbättrad produktkvalitet. Överföring av produktion kommer också att ske till koncernens anläggningar i Östeuropa . Antalet anställda inom affärsområdet kommer att reduceras med 1.500 personer. De årliga besparingarna bedöms uppgå till 650 miljoner kronor från och med 2008. Med anledning av det kraftfulla besparingsprogrammet håller SCA en telefonkonferens i dag torsdag, kl. 14:00. Telefonkonferensen direktsänds på internet (endast för avlyssning) och du når presskonferensen genom att klicka här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096