23948sdkhjf

Tyska ölburkar ett svenskt miljöproblem

Flera hundra miljoner tyska ölburkar tas varje år in i Sverige via den populära tyska gränshandeln och eftersom burkarna inte går att panta i svenska återvinningsautomater blir de främmande ölburkarna ett miljöproblem. Det skriver Helsingborgs Dagblad .
Miljöminister Lena Sommestad menar att de pantfria burkarna är ett problem både ur miljö- och konkurrenssynpunkt. Tillsammans med sin danska kollega Connie Hedegaard har den svenska miljöministern haft samtal med tyske miljöministern Jürgen Trittin och agerat för att pant ska tas ut i gränshandeln.
Till Danmark tas cirka 400 miljoner tyska ölburkar in om året och många av dem hamnar i den danska naturen. Detsamma sker i Sverige, där våra pantautomater visserligen tar hand om danska, tyska och andra främmande aluminiumburkar, men utan att betala ut någon pant, varför många helt enkelt slänger burkarna...
Ett gemensamt europeiskt retursystem vore det bästa för att lösa problemet, men enligt EU-kommissionen är ett sådant inte realistiskt inom den närmsta framtiden, eftersom medlemsländernas olika återvinningssystem inte är harmoniserade.
På Returpack AB, som har hand om det svenska pantsystemet, menar man dock att problemet går att lösa, även om länderna har olika pantsatser.
- Systemet finns och informationen är lätt att överföra mellan länderna. Det handlar bara om att komma överens om hur det ena landet ska ersätta det andra , menar Jan Rehnberg, VD för Returpack AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093