23948sdkhjf

Statoil lämnar Borealis

Statoil säljer sin andel i Borealis, som därmed blir ett arabiskt-österrikiskt bolag. Dominerande ägare blir nu IPIC från Abu Dhabi, men inom 4-5 år finns det planer på att börsintroducera Borealis.

Borealis, som idag är Europas nästa största producent av polyolefiner (polyeten och polypropen) och femma i världen, bildades ursprungligen som en sammanslagning av norska Statoils och finska Nestes plastverksamheter. I och med att Statoil nu säljer sin 50-procentiga ägarandel till de två andra delägarna IPIC från Abu Dhabi och OMV från Österrike, förlorar Borealis också sin ägarkoppling till Norden.
Borealis koncernchef John Taylor är dock mycket angelägen om att framhålla att engagemanget i de nordiska länderna kommer att vara mycket starkt även i framtiden. Inom kort kommer Borealis t ex att offentliggöra en större investering i den skandinaviska verksamheten, kunde han berätta vid en presskonferens i Köpenhamn.
- Vi kommer att vara starka i Norden även i framtiden, slog John Taylor fast.
Vid samma presskonferens stod det också klart att högsta prioritet för Borealis med den nya ägarkonstellationen är expansion i Mellanöstern och Asien.
Det underströk både OMV:s Gerhard Roiss, som blir ny styrelseordförande för Borealis och Mohamed Al Khaily, som är VD för IPIC.
- Vi gör den här satsningen därför att vi tror starkt på Borealis teknologi, konstaterade Al Khaily och förklarade att genom att utnyttja Borealis starka position i Europa kan bolaget skaffa sig en stark ställning i Mellanöstern och Asien. Bland annat kommer man att utnyttja den expertis som finns i Norden för att expandera på tillväxtmarknaderna.
Al Khaily avslöjade också att redan ”inom några veckor” kommer en större affär eller investering gällande Mellanöstern att presenteras. Några detaljer lämnades dock inte.
Av Statoils andel i Borealis köps 40 procent av IPIC och tio procent av OMV. Det innebär att IPIC nu blir dominerande ägare med 65 procent av aktierna, medan OMV nöjer sig med 35 procent. Tanken är dock att detta ska ändras när Borealis omkring 2009-2010 börsintroduceras. Då räknar IPIC och OMV med att tillsammans behålla en ägarandel på minst 51 procent och att de då blir lika stora delägare.
En fråga som kommer upp på den nya styrelsens agenda inom det närmaste året är var Borealis ska ha sitt huvudkontor i framtiden. Hittills har det legat utanför Köpenhamn, en gång som en lämplig kompromiss mellan norska och finska intressen.
- Det finns tre alternativ som vi kommer att ta ställning till inom 12 månader, förklarade nye styrelseordföranden Gerhard Roiss.
- Ett är att stanna kvar där vi nu är. Ett annat är att flytta huvudkontoret till Bryssel och ett tredje är att flytta det till Wien. Det hänger dock mycket samman med skatter, lönenivåer och liknande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125