23948sdkhjf

Fälldes för falskmärkning av potatis

En före detta platschef vid Skåne -företaget Kullapotatis i Jonstorp har dömts till dagsböter, för att han märkt om ett parti utländsk potatis, så att konsumenterna fick uppfattningen att det handlade om svensk potatis. Det skriver Helsingborgs Dagblad .
Händelsen inträffade redan för två år sedan, när dåvarande platschefen märkte om ett parti med potatis från Storbritannien och försåg det med påsar med texten ” garanterat svenskodlad ”.
Livsmedelsverket fick kännedom om falskmärkningen och gjorde polisanmälan.
Under rättegången i maj i år erkände mannen, att han gett order om den felaktiga märkningen. Han kände sig pressad att leverera potatis " till vilket pris som helst ". Vid tiden för brottet var det brist på den aktuella potatissorten och en av kunderna låg på.
Nu har Helsingborg s tingsrätt kommit med sin dom. Straffet är 40 dagsböter. Rätten skriver att det inte finns några omständigheter som ens antyder att mannens överordnade kände till eller misstänkte den vilseledande märkningen. Därför bär den före detta platschefen hela ansvaret.
Byrådirektör Anders Jansson på Livsmedelsverket var den som polisanmälde falskmärkningen. Det här har varit ett viktigt fall för verket.
- Det är positivt att vi får en fällande dom. Det är en markering om att det går att beivra sånt här och det sänder viktiga signaler till hela branschen , säger han till tidningen.
Företaget Kullapotatis existerar inte längre som ett självständigt företag, utan ingår i ett större bolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063