23948sdkhjf

Finska papperskonflikten fortsätter - facket sa nej till medlarbudet

Konflikten i pappersindustrin i Finland fortsätter, sedan facket sa nej till medlarbudet på söndagseftermiddagen. Mycket litet hade läckt ut om medlingsbudets innehåll, men allmänt var optimismen stor att konflikten skulle ta slut på söndagen, skriver Nordisk Papperstidning . Fackets nej kom därför som en överraskning för många.
- Vi kunde inte acceptera den lösning som föreslogs. Ersättningen för arbete under midsommar och jul är inte acceptabel , sa Pappersförbundets ordförande Jouko Ahonen till finska Hufvudstadsbladet .
Också frågan om arbetsgivarens rätt att lägga ut vissa arbetsuppgifter på entreprenad var en stötesten, trots medlingsförslaget att denna fråga skulle lösas lokalt från fall till fall.
Just nu är läget i konflikten låst. Arbetsgivarnas lockout fortsätter minst ett par veckor till. Någon snabb lösning är inte i sikte just nu. Riksförlikningsman Juhani Salonius uppgav efter fackets nej till medlingsbudet på söndagen, att han inte kommer att återuppta de strandade förhandlingarna under de närmaste dagarna.
Samtidigt står det klart, att konflikten i den finländska pappersindustrin blir kostsam för landet. För den finska samhällsekonomin och för de orter, där pappersindustrin dominerar, är konflikten ruinerande, rapporterar Nordisk Papperstidnings Helsingfors redaktion. Staten och kommunerna förlorar stora summor i uteblivna skatteinkomster.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064