23948sdkhjf

Doktorsavhandling om plastbelagd kartong

Bestrykning av papper och kartong med plast för att förbättra barriären, som är viktigt för exempelvis livsmedelsförpackningar, kan göras tunnare och därmed billigare, om man gör kartongytan jämnare, innan polymerfilmen läggs på.
Thomas Schuman har i ett doktorsarbete vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg studerat effekterna av ytjämnhet hos kartong i kombination med olika polymerer och andra tillsatser.
Schumans avhandling visar, att polymerskiktet blir jämnare och barriäregenskaperna bättre, om ytan hos papperet eller kartongen. som det ska fästa på. kan göras jämnare. Detta åstadkoms med olika typer av förbehandling, som exempelvis högtemperaturkalandrering eller förbestrykning.
Thomas Schuman visar också, att bestrykning av papperet eller kartongen med en latexdispersion bättre kan förhindra genomträngning av vattenånga, vilket är viktigt för att skydda produkten i förpackningen eller mot omgivningen.
Avhandlingen " Polymer-Coated Paper and Board - Role of Substrate, Polymer Characteristics and Additives " försvarades vid en offentlig disputation på Chalmers i april. Forskningsprojektet var ett samarbete med Korsnäs AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078