23948sdkhjf

UPM:s VD: Finland har förlorat sina konkurrensfördelar

Finland har förlorat alla sina konkurrensfördelar. De stora investeringarnas tid är förbi, och vi satsar mest där efterfrågan växer snabbast, alltså utanför Europa . Det säger UPM:s VD Jussi Pesonen i en intervju i Helsingfors -tidningen Hufvudstadsbladet .
Den 24 maj körde UPM:s nya pappersmaskin i gång i Changshu i Kina . Världens största och snabbaste maskin för tillverkning av obestruket finpapper blev klar fyra veckor före utsatt tid. Investeringen på 390 miljoner euro gör UPM till den största producenten inom sin nisch på den kinesiska marknaden.
På andra sidan av jordklotet, i Uruguay , har byggarbetena just börjat på en ny massafabrik, som till över hälften ägs av UPM. Den kommer om några år att förse bland annat den kinesiska pappersfabriken med cellulosa gjord på snabbväxande eukalyptus. Satsningen på 850 miljoner euro blir Finlands största fabriksinvestering utomlands genom tiderna.
Och för några veckor sedan beslöt UPM Rafsec att bygga en fabrik i USA . Ingen av UPM:s senaste fabriker har placerats i Finland, påpekar Hufvudstadsbladet.
- Alla investeringsbeslut bygger på väldigt många faktorer, som har med råvarutillgång, energi, skatter och arbetskraftskostnader att göra. Oerhört viktiga faktorer är närheten till kunderna och marknadsutvecklingen. Tyvärr är det ett faktum att tillväxten är svag i Europa, medan den närmar sig tio procent i flera andra regioner i världen, främst i Asien. Då är det inte särskilt lockande att satsa stort i Europa , säger Jussi Pesonen till tidningen.
- Kring 75 procent av koncernens omsättning härrör från Europa. Det är klart att expansionen då ska ske utanför både Finlands och Europas gränser , tillägger Pesonen.
Pesonen styr över koncernens 53 pappersmaskiner i Finland, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Österrike , USA, Canada och Kina. Om det någon gång blir fråga om en 54:e maskin, placeras den knappast i Finland, skriver Hufvudstadsbladet.
– Faktum är att ingen har byggt en pappersmaskin i vårt land på sju år , säger Pesonen. Mycket måste hända i Finland och i världen för att det ska byggas nya pappersmaskiner här .
- Finland har förlorat sina konkurrensfördelar inom skogsindustrin , framhåller Jussi Pesonen. Maskinerna är lika effektiva överallt. Kunnandet rör sig snabbt över gränserna. Hos oss används returfibrerna redan till fullo. Och vi befinner oss i en världsdel där tillväxten är svag .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094