23948sdkhjf

Papperskonflikten trappas upp

Nu ger sig flera svenska fackförbund in i papperskonflikten, som i grunden handlar om en strid om kollektivavtalet för den finska pappersindustrin.
På måndagseftermiddagen lade Metall ett varsel, om att förbundets medlemmar från och med den 2 juni inte får utföra sådana arbetsuppgifter, som skulle utförts av Pappers medlemmar på övertid.
Varslet är kopplat till att svenska Pappers i fredags bestämde att fortsätta den veckolånga övertidsblockad, som träder i kraft i morgon, onsdag, med en övertidsblockad utan tidsgräns samt att arbetet är blockerat så att ingen utomstående firma får utföra det.
- Man ska inte se det här som att vi är med och trappar upp den finländska konflikten. Vi gör det här för att säkerställa svenska Pappers övertidsblockad , säger Anders Tiderman, Metalls avtalssekreterare, till TT .
Men åtgärden är problematisk enligt Tiderman.
- Det kan bli en del diplomatiska förvecklingar med tanke på att Metall i Finland inte är med i konflikten och vi nu går in , säger han.
I Finland står pappersindustrin stilla sedan drygt en vecka tillbaka på grund av lockout och strejker. Parterna ska mötas för att förhandla igen i morgon.
Svenska Elektrikerförbundet ( SEF ) kör en tuffare linje, när de på måndagen också varslade om sympatiåtgärder.
Medlemmar i Elektrikerförbundet får inte utföra något arbete som Pappers medlemmar gör. Dessutom får inte elektrikerna utföra övertidsarbete av något slag, om de någon del av arbetsveckan har jobbat på något av de 16 finskägda pappersbruk, som omfattas av Pappers övertidsblockad.
Varslet träder i kraft den 2 juni klockan 16.
På måndagen varslade även Skogs- och Träfacket om sympatiåtgärder, som träder i kraft den 2 juni klockan 06.00. Varslet innebär att Skogs- och Träfackets medlemmar på sågverk, som hör till arbetsgivarförbundet Skogsindustrierna, inte får utföra de arbetsuppgifter, som faller under Pappers övertidsblockad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095